Русија

Путин: Заштита права и слобода основни принципи развоја Русије (ВИДЕО)

Руски председник учествује на проширеној седници колегијума Генералног тужилаштва
Путин: Заштита права и слобода основни принципи развоја Русије (ВИДЕО)© Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Руски председник Владимир Путин поручио је да су заштита права и слобода руских грађана, јачање реда и закона основни принципи развоја Русије.

"Поуздана заштита права и слобода наших грађана, јачање реда и закона су темељни, основни услови за развој Русије као правне, суверене државе. У њиховој одредби тужилаштво има посебну улогу", рекао је Путин на проширеном састанку колегијума руског Генералног тужилаштва.

Путин је навео да тужилаштво има позитиван тренд у борби против екстремизма и тероризма.

"Сврсисходан рад тужилаца довео је до смањења броја инспекција, неразумног административног мешања у привредни пословни живот. Постоји и позитивна динамика у борби против екстремизма и тероризма, у борби против криминала и корупције", додао је он.

Према његовим речима, тужилаштво мора суштински и чврсто да се бори и против корупције на принципијелан и оштар начин.

Русија у фази великих позитивних промена

Како је оценио руски лидер, Русија тренутно пролази кроз фазу "великих позитивних промена" како би ојачала свој суверенитет и независност.

"Налазимо се у фази великих позитивних промена у циљу јачања суверенитета Русије, њене независности, будућности и стварања услова за њен сигуран развој", навео је.

Према Путиновим речима, "државу чека много важних задатака и још много нерешених проблема".

На све санкције Русија ће одговорити ширењем економских слобода

Руски председник је нагласио да ће Русија на све санкције одговорити ширењем економских слобода и смањењем административних баријера.

"Последњих година је покренута права санкциона агресија на нашу земљу. Али руска привреда, домаћи бизнис, предузетници адекватно одговарају на све ове изазове. Важно је да тужиоци, у оквиру своје надлежности, помогну у овом великом послу, укључујући помоћ у отклањању прекомерних административних баријера", навео је он.

Путин је поручио да на све "акције руских злобника и противника Русије мора да одговори ширењем економских слобода", нагласивши да све то треба да буде у оквиру закона. 

Оштра реакција на покушаје дестабилизације земље

Руски председник позвао је запослене у Тужилаштву да зауставе покушаје дестабилизације ситуације у земљи.

"Молим вас да оштро одговорите на покушаје дестабилизације друштвено-политичке ситуације у земљи. И не смемо да ослабимо пажњу на тако важне задатке као што су: државно гоњење у судовима, заштита животне средине, надзор над поштовањем права осуђених лица", рекао је он.

Посебна пажња на спровођење државног одбрамбеног налога

Руски лидер је додао да тужиоци треба да обрате посебну пажњу на питања која се односе на Специјалну војну операцију, укључујући праћење благовремене испоруке опреме, прецизног спровођења налога за одбрану државе.

"Молим вас да посебну пажњу посветите надзору законитости у области војно-индустријског комплекса, пре свега, благовременом испуњавању обавеза за снабдевање потребног наоружања, опрему, муницију и опрему за потребе Специјалне војне операције. И за јасне реализације свих задатака државног одбрамбеног налога, ефикасног коришћења буџетских средстава", истакао је Путин.

Он је додао да тужиоци треба да обрате посебну пажњу на "прецизну имплементацију свих задатака државног одбрамбеног налога и ефикасно коришћење буџетских средстава у сектору одбране".

image