Русија

Државна дума усвојила закон о кривичној одговорности за дискредитацију свих учесника СВО

Законом који је усвојила Дума максимална казна за кривично дело се повећава са три на пет година затвора
Државна дума усвојила закон о кривичној одговорности за дискредитацију свих учесника СВОwww.globallookpress.com © Stringer

Државна дума усвојила је на пленарној седници у трећем и последњем читању предлог закона којим се уводи кривична одговорност за дискредитацију свих учесника Специјалне војне операције, укључујући и добровољце, преноси ТАСС.

Тренутно је одговорност предвиђена само за ширење лажних информација о акцијама Оружаних снага Русије, и за јавне акције које имају за циљ дискредитацију руске војске у иностранству. Измене које се уводе ће укључивати одговорност за дискредитацију добровољачких формација.

Према тренутним прописима, максимална казна за кривично дело је до три године затвора. Законом који је усвојила Дума овај рок се повећава на пет година затвора. Повећава се и максимална казна са пет на седам година затвора ако су радње довеле до смрти или нереда.

На снази је закон према коме за јавно ширење лажних информација о Оружаним снагама Руске Федерације, које је довело до тешких последица, прети казна до 15 година затвора. Закон који је усвојила Дума предвиђа да ће слична одговорност важити и у случају ширења лажирања о добровољачким формацијама.

Руски званичници сматрају да је закон неопходан у контексту "информационог рата без преседана против Русије".

image
VV inauguration
banner