Србија и Балкан

Ескобар: Очекујем напредак у Охриду, "Косово" да уђе у међународне организације

Надамо се да ћемо овим споразумом побољшати живот Срба на Косову применом ЗСО. То је нешто што Европа и САД препознају као добро, додао је заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан
Ескобар: Очекујем напредак у Охриду, "Косово" да уђе у међународне организације© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да очекује да споразум о нормализацији односа Србије и Косова буде постигнут ове године.

"Ја бих желео да се то оствари ове календарске године и мислим да је то потпуно могуће", рекао је Ескобар на конференцији за медије у Амбасади САД у Београду а након јучерашњих састанака с председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Сврха његове посете је да ради с политичким вођама у региону како би се потражили начини на који се може унапредити и кренути даље с предлогом европског споразума.

"Из перспективе САД ми сматрамо да овај споразум даје једну од најбољих могућности да се регион покрене напред и да створи мирне услове за све људе који живе у региону", рекао је Ескобар на конференцији за медије у Амбасади САД а након јучерашњих састанака с председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

"Желимо да обе стране буду озбиљне у тражењу ових могућност, да буду конструктивне и флексибилне и да имају визију и да искористе ову прилику која им се пружа, не само Европа већ и САД и трансатлантска заједница у целини", казао је Ескобар.

О европском предлогу рекао је да представља пре свега договор о нормализацији а не о признању независности Косова: "Овај споразум охрабрује већу интеграцију не само Косова него и Србије у свим међународним процесима. Ако говоримо о интеграцији 'Косова' у међународне организације, ми то желимо."

Додао је да је америчка позиција да је "Косово" независна земља с територијалним интегритетом и суверенитетом и да верују да би међусобно признање било корисно за цео регион.

"Што се тиче чланства 'Косова' у УН, мислим да би то донело бржу интеграцију у ЕУ не само Косова и Србије већ и целог региона", истакао је Ескобар.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан је оценио да су веома високе могућности да обе стране виде предност европског споразума, те да је то најпотребније управо Србима на КиМ, јер су "увек у центру конфронтација".

"Надамо се да ћемо овим споразумом побољшати живот Срба на Косову применом ЗСО. То је нешто што Европа и САД препознају као добро", додао је он.

Ескобар у Охриду очекује разговор и помак у преговорима, али не и потписивање. Такође, по његовим речима, САД би желеле да виде признање да је ЗСО значајан део односа између Србије и Косова. Зато је поручио да ће се Заједница српских општина формирати и да је само питање колико ће се то брзо десити.

"Чињеница је да се ЗСО јавља у Бриселском споразуму, део је закључака Европског савета и део је политике САД. Она ће се остварити, само је питање колико ће се то брзо десити, а други део је који ће модел бити примењен", истакао је Ескобар.

Ескобар сматра да на основу разговора с косовском владом постоји приближавање формирању Заједнице српских општина.

У Београду је претходно боравио и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак, све у циљу притисака на Београд а уочи нове рунде преговора између Београда и Приштине заказане за 18. март у Охриду.

image