Србија и Балкан

Вучић са Ескобаром: Позиција Србије је непромењена, акценат на примени постигнутих споразума

Тема разговора је француско-немачки предлог споразума о нормализацији односа Београда и Приштине
Вучић са Ескобаром: Позиција Србије је непромењена, акценат на примени постигнутих споразума© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са замеником помоћника државног секретара и специјалног изасланика Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријелом Ескобараом о процесу нормализације односа са Приштином, формирању Заједнице српских општина и могућностима за проналажење компромисних и одрживих решења у дијалогу који се води уз посредство Европске уније.

Како се наводи у саопштењу, Вучић је поновио непромењену позицију Србије у погледу очувања мира и стабилности у региону и решавања отворених питања између Београда и Приштине, са акцентом на потпуној примени до сада потписаних споразума и очувању државних и националних интереса.

Председник Србије је захвалио САД на подршци коју пружају дијалогу Београда и Приштине, као и на ангажману када је реч о безбедности и заштити српског народа на Косову и Метохији и формирању Заједнице српских општина, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Подсетимо, Вучић ће се састати 18. марта у Орхиду са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем уз посредство Европске уније. Пре пута, 16. марта Вучић ће се обратити јавности.

image