Србија и Балкан

Ескобар сутра у Београду са Вучићем и Брнабић, после тога у посети Приштини

Ескобар ће се сутра у Београду састати прво са Вучићем у 15.15, у згради Председништва, а потом у 16.45 са премијерком Брнабић у згради Владе
Ескобар сутра у Београду са Вучићем и Брнабић, после тога у посети Приштиниwww.globallookpress.com © FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар разговараће сутра у Београду са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

САД у потпуности подржавају дијалог Београда и Приштине уз помоћ Европске уније, а специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар путује у регион како би подржао тај процес, речено је данас Танјугу у Стејт департменту.

Ескобар долази у Београд дан после посете специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака који се састао са највишим званичницима и представницима опозиције у склопу припрема за састанак лидера Србије и тзв. Косова у Охриду 18. марта. 

Ескобар ће се сутра у Београду састати прво са Вучићем у 15.15, у згради Председништва, а потом у 16.45 сати са премијерком Брнабић у згради Владе.

Ескобар ће, како сазнаје Радио Слободна Европа, после Београда посетити и Приштину.

Специјални амерички изасланик изјавио је дан после последње рунде дијалога на високом нивоу, одржане 27. фебруара у Бриселу, да САД подржавају предлог ЕУ око којег су се сагласили лидери Србије и "Косова" као "важан корак".

Ескобар је тада изразио наду да ће Вучић и премијер "Косова" Аљбин Курти брзо постићи сагласност око имплементације Споразума о путу ка нормализацији између "Косова" и Србије.

Он је више пута истакао и да је неопходно да се спроведу сви постигнути споразуми између Београда и Приштине.

"Репортери" наводи да ће амерички емисар боравити и у Охриду, где се очекује састанак Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбнина Куртија "ради постизања договора о спровођењу европског плана за нормализацију односа Беорада и Приштине".

image
Инаугурација председника Русије
banner