Свет

"Волстрит џорнал": САД претурају по војним резервама широм света, траже муницију за Украјину

"Ако им не обезбедимо довољно артиљерије, све ово ће бити само интелектуална вежба", рекао је Мајкл Кофман, директор руских студија у Центру за поморске студије о предстојећој офанзиви Кијева
"Волстрит џорнал": САД претурају по војним резервама широм света, траже муницију за Украјинуwww.globallookpress.com © European Support Sgt. Shanae Garrett/Keystone Press Agency

Незасита потражња Украјине за артиљеријом и артиљеријском муницијом већ месецима надмашује западне прогнозе, што је Вашингтон приморало на претресање својих резерви у иностранству како би се Кијев наоружао за контраофанзиву касније у пролеће, пише "Волстрит џорнал".

САД тренутно претреса резерве на бројним локацијама широм света, укључујући Израел, Јужну Кореју, Немачку и Кувајт, где је, како се наводи, америчка војска претходно складиштила "све од камиона до завоја", а сврха самих резерви била је могућност пружање подршке америчким снагама широм света.

Како овај медиј наводи, Вашингтон је први пут завирио у своје стране резерве у потрази за муницијом за Украјину крајем претходне године, изјавили су званичници из Конгреса.

"Цела ствар ће бити интелектуална вежба"

Највећа је потражња за муницијом за хаубице од 155 милиметара. Званичници америчког Министарства одбране кажу да украјинске снаге троше око 90.000 таквих граната дневно.

"Ако им не обезбедимо довољно артиљерије, цела ова ствар ће бити само интелектуална вежба", рекао је Мајкл Кофман, директор руских студија у Центру за поморске студије о предстојећој офанзиви Кијева.

"Волстрит џорнал" указује да су само САД послале више од милион тих граната Кијеву од почетка руске Специјалне војне операције, и додаје да је до сада велики део муниције долазио из америчких војних залиха, што је дотичне залихе свело на прениске нивое, како оцењују неки војни стручњаци.

Пре почетка СВО, САД је могла да произведе 13.000 граната од 155 милиметара месечно, док је производња повећана на 20.000 граната током ове године. Како наводи амерички медиј, Вашингтон настоји да производњу повећа на 50.000 граната месечно до наредне године.

Нико не хрли да шаље муницију

У покушају да одржи своју неутралну позицију, Сеул се показао невољним да директно пошаље више од 200.000 граната и то искључиво у САД, иако Јужна Кореја поседује позамашне резерве, наводи "Волстрит џорнал".

Цитирајући званичнике, тај медиј указује да су преговори са Сеулом трајали месецима, и да је Јужна Кореја у почетку тврдила да не жели да се њена муниција појави на бојном пољу у Европи, али да ће размотрити продају своје артиљерије ако Вашингтон може да гарантује да ће она служити искључиво допуњавању америчких резерви.

Цитирајући анонимног европског парламентарца, "Волстрит џорнал" пише да је Вашингтон претходно покушао да посредује у продаји муниције између Јужне Кореје и Министарства одбране Чешке Републике, али да је тај договор пропао.

Први секретар јужнокорејске амбасаде у САД је за тај медиј изјавио да Сеул није променио став и да не подржава слање оружја у Украјину, те да јужнокорејска влада жели да Украјини помаже само хуманитарним деловањем, укључујући њену будућу реконструкцију.

"Волстрит џорнал" указује да је Индија такође одбила слање муниције у Украјину, а да шеф Пентагона Лојд Остин није успео да осигура подршку Каира током своје посете Блиском истоку прошле недеље.

Скоро све НАТО чланице користе муницију од 155 милиметра, као и амерички савезници у Индо-Пацифику, већина земаља Блиског истока и многе земље јужне и југоисточне Азије и Африке.

Међутим, "Волстрит џорнал" цитира званичнике који сматрају да многе од тих земаља или немају довољно артиљерије за продају у иностранству или не желе да буду део сукоба.

image