Свет

Пољска распоређује ХИМАРС код границе са Русијом

Ракетне системе америчке производње добиће 16. механизована дивизија која се налази у близини руске Калињинградске области
Пољска распоређује ХИМАРС код границе са Русијомwww.globallookpress.com © AFLO

Пољска ће америчке ракетне ситсеме ХИМАРС распоредити близу границе са Калињинградском облашћу у Русији, рекао је председник владе те државе Мариуш Блашчак на свечаној церемонији полагања заклетве пољских војника.

"Ове године ће 16. механизована дивизија (која се налази у близини границе са Калињинградском облашћу) добити америчке ХИМАРС-е. Ово је дивизија створена 2019. Као што знате, амерички Конгрес је одобрио нашу потражњу за следећих 500 лансера за ХИМАРС", рекао је Блашчак.

Он је раније у интервјуу за "Укринформ", на питање постоји ли непосредна претња Пољској од Русије и Белорусије, одговорио да хибридни напад на Пољску траје од августа 2021 "када је дошло до масовног покушаја да се изазове мигрантска криза на граници Пољске и Белорусије". Блашчак је тврдио да је то испланирао Кремљ.

"Почетком априла ове године пољска војска ће добити наручене тенкове 'абрамс', који ће заједно са хаубицама К9 и тенковима К2 гарантовати нашу безбедност на источном крилу Северноатлантске алијансе. Затвориће "Брест капију" и уплашити сваког потенцијалног агресора", навео је Блашчак.

Пентагон је иначе, почетком фебруара одобрио потенцијалну продају ХИМАРС-а Пољској, а уговор вредан 10 милијарди долара, како је тада саопштено подразумева испоруку 18 лансера ХИМАРС који би требало да иду уз 468 комплета модула за пуњење лансера, који ће бити постављени на шасије пољске производње, као 45 војно-тактичких пројектила АТАЦМС домета 297 километара и више од 1.000 ракета са вођеним вишеструким ракетним лансирањем (ГМЛРС).

Америчка војска, како је раније објављено, планира да у Европи организује и центар за тренинг у коме би НАТО савезнике обучавала за употребу високомобилних артиљеријских ракетних система ХИМАРС, за којима је интересовање у великој мери порасло због примене у Украјини.

image