Свет

"Јадан политички гест": Следеће је да Пушкина прогласе Африканцем а Љермонтова Шкотом

Метрополитен музеј у Њујорку је тихо променио назив слике коју је 1899. године насликао француски импресиониста Едгара Дега из "Руска плесачица" у "Плесачица у украјинској хаљини"
"Јадан политички гест": Следеће је да Пушкина прогласе Африканцем а Љермонтова ШкотомGetty © Photo by Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Не одобравају сви одлуке светских музеја да поједине руске уметнике означе као Украјинце, пише "Гардијан". 

Како преноси британски лист, "Метрополитен музеј" (Мет) је тихо променио назив слике коју је 1899. године насликао француски импресиониста Едгар Дега из "Руска плесачица" у "Плесачица у украјинској хаљини".

У Мету се такође налазе дела руских сликара Архипа Куинџија и Иље Рјепина, сликара из 19. века, којима је музеј почетком године одредио украјинску националност.  

Сликар морских пејзажа Ивана Ајвазовски, кога је "Мет" такође преименовао из руског у украјинског, ове недеље је, након негодовања јерменске заједнице у Њујорку, изненада постао Јермен, наводи британски лист.

Како преноси "Гардијан", часопис "Хипералерџик" назвао је потезе "Мета" погрешним.

"Не би требало да заменимо незнање приказано у претходној идентификацији новом врстом незнања", наводи се у тексту.

Одлуке њујоршког музеја уследиле су након прошлогодишњих потеза Националне галерије у Лондону која је променила назив друге Дегаове слике из "Руске плесачице" у "Украјинске плесачице", правдајући потез изјавом да су "судећи по њиховим костимима, вероватно потицале из онога што је сада Украјина, која је тада била део Руског царства".

Британска Национална галерија је прошле године за "Гардијан" рекла да је "прикладан тренутак да се ажурира наслов слике како би боље одражавао њену тему".

Сличне одлуке донете су у вези са другим руским уметницима, попут Казимира Малевича и Иља Кабакова.

Специјални представник председника Руске Федерације за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој измене је назвао политички мотивисаним. 

"Овај јадан политички гест надмашио је сва легитимна културолошка разматрања", рекао је Швидкој додајући да је "историја преименовања светски познатих слика и одвајања великих уметника од речи Русија, почела пре нешто мање од годину дана, када је процес поништавања руске културе узео маха", преноси "Градијан".

Директор "Мета" Макс Холеин поручио је: "Наши кустоси и стручњаци континуирано истражују и испитују предмете у колекцији како би одредили најприкладнији и тачнији начин да их каталогизирају и представе.

Што се тиче Дегаових слика у Лондону, Швидкој је рекао да је "културни, бирократски Лондон оправдао одлуку на основу сопствених идеја о лепоти и ставу украјинске дијаспоре у Уједињеном Краљевству", пренео је лист.

Спор би, напомиње Швидкој, сада могао да буде пренет и на књижевност, те да се истиче афричко порекло Александра Пушкина и шкотско порекло Михаила Љермонтова, или родно место немачког филозофа Имануела Канта у некадашњем Кенигсбергу који је сада у саставу Руске Федерације.

image