Свет

Коментар "мађарске 'Политике'": Треба ли укинути ЕУ?

Сукоб у Украјини је показао да је ЕУ потпуно потчињена САД и да је окренула леђа својој првобитној сврси, пише један од најугледнијих мађарских листова - "Мађар немзет"
Коментар "мађарске 'Политике'": Треба ли укинути ЕУ?Getty © Leon Neal/Getty Images

Европска унија је изгубила право да постоји, и мора се радикално трансформисати ако жели да опстане, пише Тамаш Фриц за мађарски дневни лист "Мађар немзет".

Било каква институција, односно међународна организација, има право да постоји докле год служи интересима народа које представља - а што ЕУ више не чини, како се показало од почетка украјинско-руског сукоба, за који Фриц каже да би га боље било назвати америчко-руским.

"Током протеклих годину дана, лидери у Бриселу су корак по корак предавали иницијативу руководству демократске странке Сједињених Држава, а у последњих неколико недеља се појавили су се патетични и понижавајући знаци који то потврђују", пише Фриц.

Због САД преко сопствених принципа

Аутор указује да су се званичници у Бриселу одмах по почетку Специјалне војне операције сложили да на руски гас, нафту и нуклеарну енергију не треба уводити санкције јер би то подразумевало економски суицид ЕУ - да би разговори о санкционисању управо гаса и нафте потекли свега неколико недеља касније.

"Зашто су то урадили? Ако то тада нисмо знали, знамо сада: амерички утицај и притисак", указује Фриц.

И док ЕУ грца у напорима да замени јединствено погодан руски гас, САД профитира, продајући Европи своје, драстично скупље, енергенте.

САД су санкцијама хтеле да убију две муве једним ударцем - "економско слабљење и Русије и Европе" - али су убиле само ону прву, указује аутор.

Велика Британија - европски Јуда

Следећи степен покуњеног предавања сопственог ауторитета САД и њиховом "малом брату" Великој Британији, Тамаш Фриц види у саботираним дипломатским напорима између Кијева и Москве у марту прошле године.

После свега неколико недеља напредовања, руске снаге су стигле да закуцају на врата украјинске престонице. СВО је текла брзо и ефикасно, циљеве само што није испунила, ништа од ужаса у сукобу који ће уследити још се није догодило, а Кијев се упустио у преговоре.

И док су мартовски преговори текли, Фриц пише да се појавио Борис Џонсон, који је, ако је веровати исповестима немачких официра, по налогу САД наговорио Зеленског да не пристаје на мир.

"Рекао је Зеленском: Не мири се с Русима, Запад у потпуности војно подржати Украјину и биће прилике да се Русија порази једном заувек'", пише аутор за "Мађар немзет".

Наравно, Европљане о тој војној подршци нико није питао.

Мински споразуми и (не)зависност ЕУ

Потписивање Минских споразума, у чему су учествовали и Француска и Немачка, многи су видели као самостално заузимање европских лидера за мир, пише Фриц, али је бивша канцеларка срушила све илузије крајем прошле године.

"Ангела Меркел нам је сада открила да је то заправо био само лажни споразум по вољи и вољи Американаца, што је значило да ће Украјина добити на времену да се САД припреме за неизбежни руско-украјински рат . Дакле, снага споразума о којем су преговарали Европљани већ се тада показала", оцењује аутор.

Урсула фон дер Лајен и не крије потчињеност ЕУ

Чак и да занемаримо да је шефица немачке дипломатије Аналена Бербок прошлог августа изјавила да ће наоружавати Украјину "без обзира на то шта мисле  немачки бирачи", Фриц подсећа на један скорашњи, и условно речено, тежи пример европске потчињености, када је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен на безбедносној конференцији у Минхену изјавила да су САД и ЕУ радиле на увођењу санкција Русији два месеца пре почетка СВО.

"Тиме је признала две ствари: с једне стране, да су се свесно спремали за рат, а са друге стране - што је много озбиљније - да Брисел своје одлуке прилагођава не државама чланицама, посебно не својим грађанима, већ потребама и намерама САД као велике силе", пише Тамаш Фриц.

"Праве одлуке се доносе у иностранству и, додао бих, у круговима глобалне финансијске елите, укључујући и Давос, која, из редова Светског економског форума као дубока држава контролише америчке демократе", додаје.

Чему онда ЕУ?

Аутор Тамаш Фриц се присећа када му је европосланик из Демохришћанске народне странке Ласло Сурјан пре неких десет година рекао да ЕУ служи одржању мира и просперитету њених грађана.

"Служећи интересима САД и елите у Давосу која стоји иза тога, она индиректно учествује у рату и подстиче га, уместо да свим силама подстиче мировне преговоре. Другим речима, уместо мира, ЕУ бира рат", пише аутор.

А имајући у виду да је и чувено европско благостање Европа по налогу САД жртвовала на олтару наоружавања кијевског режима, оправдање за постојање ЕУ, таква каква је сада, више не постоји.

"Треба нам нова алијанса", закључује Тамаш Фриц у тексту за "Мађар немзет".

image