Свет

Признање шефице ЕК усред конференције: Радили на санкцијама Русији два месеца пре почетка операције

Рад на санкцијама смо започели у децембру 2021. године, рекла је она у Минхену
Признање шефице ЕК усред конференције: Радили на санкцијама Русији два месеца пре почетка операцијеwww.globallookpress.com © Peter Kneffel/dpa

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен изненадила је присутне на безбедносној конференцији у Минхену, када је изјавила да су Сједињене Америчке Државе и Европска унија радиле на увођењу санкција против Русије два месеца пре почетка специјалне војне операције у Украјини.

Према њеним речима, рад на увођењу ригорозних мера усмерених ка Русији и њеном руководству, започет је у децембру 2021. године, а на то су их подстакли, како је признала, обавештајни подаци Вашингтона о распоређивању руских трупа на границама Руске Федерације.

"Мој кабинет у Европској комисији већ у децембру 2021. године почео је да ради са Белом кућом и Министарством финансија САД на потенцијалним санкцијама против Русије у случају сукоба са Украјином. У ствари, надали смо се да нећемо морати да употребимо санкције", дала је Фон дер Лајен објашњење на Минхенској безбедносној конференцији.

Истакла је да су санкције првобитно требало да буду усмерене на високо технолошке и незаменљиве западне производе на руском тржишту.

Она је поновила свој став о свеобухватном повећању притиска на Русију и проширењу испорука оружја и муниције Украјини.

"Сада је дошло време да се неколико пута убрза производња стандардизованог наоружања и муниције за испоруке у Украјину. За то морамо да искористимо Европски мировни фонд", истакла је председница ЕК.

И генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, раније је изјавио да се Северноатланстки савез од 2014. године спрема за сукоб у Украјини. 

image