Свет

Мађарски вето: Блокирали саопштење ЕУ о налогу за хапшење Путина

Будимпешта је ставила вето на намеру да земље чланице издају заједничку изјаву, а онда се та изјава претворила у Борељов лични став
Мађарски вето: Блокирали саопштење ЕУ о налогу за хапшење Путина© IMAGO/Christian Spicker

Мађарска је блокирала намеру да земље чланице Европске уније издају заједничко саопштење о међународном налогу за хапшење руског председника Владимира Путина, сазнаје "Блумберг".

Због вета Будимпеште, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, уместо саопштења свих чланица објавио је изјаву у своје име "примајући к знању" одлуку Међународног кривичног суда.

"ЕУ види одлуку Међународног кривичног суда као почетак процеса одговорности и позивања руских лидера на одговорност за злочине и зверства која наручују, омогућавају или чине у Украјини", рекао је Борељ у саопштењу објављеном у недељу увече.

У нацртима саопштења у које је "Блумберг" имао увид, а које је блокирала Будимпешта, наводи се да савет лидера (исто као Борељ), "прима к знању налоге за хапшење које је недавно издао Међународни кривични суд, против председника Русије и његовог комесара за права деце, због ратног злочина противправне депортације и трансфера украјинске деце из окупираних подручја Украјине Русији".

Због сличних формулација које су коришћене, чини се да се ово несуђено заједничко саопштење "претворило" у Борељов лични став када већ није могло да прође као изјава свих чланица ЕУ.

Министри правде ЕУ, њих 26 су,  у понедељак, иначе, издали сопствено саопштење у којем подржавају одлуку МКС, које Мађарска такође није потписала.

Став Будимпеште ће се вероватно чути и када се лидери ЕУ ове недеље састану на самиту у Бриселу, пише "Блумберг". Неколико лидера ће вероватно позвати на оштрији језик, кажу извори овог медија.