Свет

Пољски премијер у сукобу са ЕУ: Брисел удара друге бичем европских вредности

"Ништа неће боље заштитити слободу нација, њихову културу, њихову друштвену, економску, политичку и војну безбедност од националних држава", рекао је Моравјецки
Пољски премијер у сукобу са ЕУ: Брисел удара друге бичем европских вредности© Tanjug/Uwe Anspach/dpa via AP

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изнео је своју визију будућности Европе у говору на Универзитету Хајделберг у Немачкој, истичући улогу суверених националних држава у односу на европску федерацију.

Конзервативна пољска влада је била на првој линији подршке Украјини против Русије и увек је била про-НАТО оријентисана. Али када је у питању процес европских интеграција, премијер је изразио сумњу у продубљивање институција ЕУ.

Моравјецки је говорио у присуству премијера немачке покрајине Баден-Виртемберг Винфрида Кречмана, у којем је истакао улогу суверених националних држава у одржавању слободе нација, обајвио је "Еурактив".

"Ништа неће боље заштитити слободу нација, њихову културу, њихову друштвену, економску, политичку и војну безбедност од националних држава", рекао је Моравјецки и додао да су "други системи илузорни или утопија", упозоравајући против даље федерализације ЕУ.

Алтернативе Европи суверених националних држава биле би "технократска утопија, коју неки у Бриселу замишљају или неоимперијализам", рекао је пољски премијер.

Говор Моравјецког је повезан са другим изјавама о будућности ЕУ које су недавно дали други лидери ЕУ, као што су немачки канцелар Олаф Шолц у Прагу у августу 2022. и планови француског председника Емануела Макрона за ЕУ изнети ​​у говору на Сорбони на почетку његовог првог мандата 2017.

Шолц је у свом обраћању у Прагу рекао да споразуми ЕУ нису "уклесани у камену" и да проширење ЕУ треба да дође са реформама.

Немачка се залаже за одустајање од принципа једногласног одлучивања у питањима спољних послова и пореске политике – нечега што је чак био услов да Берлин пристане на приступање нових држава чланица, али што наилази на посебан отпор Пољске.

"Ако појединачне нације Европске уније настоје да доминирају над другима, Европа би могла постати жртва истих грешака из прошлости", упозорио је Моравјецки у Хајделбергу, рекавши да ће његов "проевропеизам" бити изражен кроз подршку проширењу ЕУ, а не даљу централизацију.

Моравјецки је у говору такође оштро критиковао Европску комисију, која је недавно најавила да ће тужити Пољску због две пресуде Уставног суда за које Комисија каже да оспоравају примат принципа права ЕУ.

"Ударати друге бичем 'европских вредности' без слагања око њихове дефиниције или разумевања које промене морају да учине одређене земље је самодеструктивно за Европску унију", рекао је Моравјецки.

"Да ли заиста желимо паневропску космополитску елиту са огромном моћи, али без изборног мандата",  упитао је он.

Моравјецки је у свом говору поновио захтев Пољске за репарације Немачке због Другог светског рата.

"Не желим да се задржавам на овом питању у свом говору, али не могу да га превидим", рекао је Моравјецки и додао: "Пољска никада није добила репарацију од Немачке за злочине у Другом светском рату, за уништење, опљачкану имовину и благо националне културе".

"Компензација је потребна за помирење починилаца и жртава. У овом кључном тренутку у историји Европе потребно нам је такво помирење јер се суочавамо са огромним заједничким изазовима", рекао је он.

Немачка влада је у претходним изјавама рекла да нема никакву правну основу за тражење репарације Пољске и сматра да је ствар затворена.

image