Србија и Балкан

Влада Републике Српске усвојила одлуку о прекиду контаката са амбасадама Британије и САД у БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик је подсетио да су ове земље у саставу НАТО снага бацале осиромашени уранијум на РС и Србију
Влада Републике Српске усвојила одлуку о прекиду контаката са амбасадама Британије и САД у БиХ© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Влада Републике Српске данас је у наставку 13. седнице усвојила Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског деловања.

Влада РС констатује да је Република Српска присиљена да прекине сарадњу са дипломатама обе амбасаде, те с тим у вези тражи од институција Републике Српске, представника Републике Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ, органа локалне самоуправе у Републици Српској, као и других јавних органа да не сарађују са амбасадама САД и Велике Британије.

Влада Републике Српске је уверена да овакво деловање амбасада САД и Велике Британије није у складу са званичним политикама САД и Велике Британије према БиХ и става је да прекид сарадње траје све док амбасаде САД и Велике Британије не прекину праксу мешања у унутрашње ствари у БиХ.

Како преноси РТРС, Влада Српске сматра да је обавеза амбасада САД и Велике Британије да се не мешају у унутрашње ствари других држава што се односи и на Босну и Херцеговину у којој су они само дипломатски представници.

Влада РС ће Информацију о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ због антидејтонског деловања и закључак доставити Народној скупштини Републике Српске, стоји у саопштењу Владе Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је влада Републике Српске спремила одлуку о томе да представници РС прекидају односе са представницима амбасада САД и Британије, јер подржавају нелегитимно изабране иностране представнике у БиХ.

Амбасаде САД и Велике Британије реаговале на Владе РС

Америчка амбасада у Сарајеву оценила је данас да одлука Владе РС представља "још је један корак на опасном путу који је изабрао председник РС Милорад Додик", а то је, како се наводи, "пут изолације и ауторитарне владавине".

Амбасада на свом Твитер налогу истиче да је то пут који "не користи становницима Републике Српске".

"Сједињене Америчке Државе имају дугогодишње радне односе са институцијама Републике Српске и наставићемо да пружамо помоћ грађанима Републике Српске као што смо то чинили свих ових година. Нећемо пружити помоћ режиму који користи ауторитарну тактику против сопственог народа или који користи добронамерну међународну помоћ да подржи неуставне или антидејтонске активности", наводи се у објави, преносе Независне новине.

Поводом одлуке о прекиду сарадње са америчким и британским дипломатама у БиХ огласила се и британска амбасада.

"Све непредвидљивије одлуке председника Републике Српске Милорада Додика штете интересима и репутацији Републике Српске", саопштила је Амбасада Велике Британије у БиХ.

"Само држава Босна и Херцеговина има надлежност да доноси одлуке о дипломатским односима земље. Британска амбасада ће наставити да ради на добробит свих грађана ове земље", наводи се у саопштењу поменуте амбасаде.

Додик: Нико није одговарао због осиромашеног уранијума

Додик је подсетио да су ове земље у саставу НАТО снага бацале осиромашени уранијум на РС и Србију, пренела је Срна.

"То је наш однос према тим злотворима који су спремни да бацају осиромашени уранијум, не убијајући само актере тих сукоба, него и децу која тек треба да се роде. Ми то гледамо на Универзитетском клиничком центру, децу која долазе са бомбардованих подручја која имају неизлечиве болести", рекао је Додик новинарима у Прњавору.

Он је подсетио да никада нико није одговарао за недела и бомбардовање Српске и Србије осиромашеним уранијумом.

"Зато што су Американци натерали земље и Хашки суд да не процесуира злотворе који су то чинили, али морамо да се боримо да се зна истина. Они су бацили енормну количину осиромашеног уранијума на простор Републике Српске и Србије", истакао је Додик.

Говорећи о Међународном суду у Хагу и одлуци о расписивању потернице за председником Руске Федерације Владимиром Путином, Додик је навео да је та одлука поздрављена у САД, иако Американци нису потписници Римског статута, те немају обавезу изручења својих држављана.

"Они себе изузимају из било какве одговорности. Они су спречавали да се подижу тужбе и да било ко одговара, а бацивши осиромашени уранијум контаминирали сте овај простор за наредних 100 година", поручио је Додик.

Говорећи о представницима САД и Велике Британије у БиХ, Додик је навео да они не престају са покушајима уређивања друштва у БиХ наметања решења, те истакао да су Американци и Британци негативно и непријатељски настројени према Србима.

"Оно што они причају да су за Републику Српску је лаж. Јесу на речима, а све чине да она нестане. Република Српска нема обавезу према њима. То није једноставно и лако. Они подржавају (Кристијана) Шмита који није именован у складу са правилима и није га потврдио Савет безбедности, а тврде да је легалан", истакао је Додик.

Он је подсетио и на начин деловања странаца, као што је урадио и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, који је саопштење представио као званичан и коначан документ након састанка председника Србије Александра Вучића и представника привремених институција у Приштини Аљбина Куртија.

"Шта то значи? Да се ја појавим било где и они дају саопштење да Република Српска више не постоји и то морамо да прихватимо. Те ствари се морају рашчистити", напоменуо је Додик.

image