Србија и Балкан

Додик: Шмит није високи представник, његова одлука неће се поштовати

Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти данас је ступио на снагу
Додик: Шмит није високи представник, његова одлука неће се поштовати© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Одлука Кристијана Шмита о суспензији Закона о непокретној имовини Републике Српске неће бити поштована јер он нема право да намеће било какве акте Српској, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

"Шмит није високи представник, а и да јесте, он не би имао на то право. То је за нас ништавно и правно потпуно неутемељено. Ми ћемо наставити да спроводимо наш Закон о непокретној имовини. А његову писанију немамо намеру да игде објављујемо и то не обавезује наше надлежне органе", рекао је Додик у Београду пре почетка трибине под називом "Српска се брани и у Србији".

Истакао је да се на том плану ништа неће десити, јер је Народна скупштина већ донела и усвојила Закон о имовини Српске који је Шмиту споран.

Шмит је јуче објавио да је суспендовао примену Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској, али су власти Српске одговориле да Закон остаје на снази и да се одлуке илегално бираних високих представника не објављују у Службеном гласнику Српске.

Иначе, Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти данас је ступио на снагу, саопштено је из Управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Захтев за оцену уставности овог закона поднео је раније бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић, а данас и хрватски члан тог највишег државног тела, који је изабран гласовима Бошњака, Жељко Комшић.

image
VV inauguration
banner