Србија и Балкан

Додик о суспензији Закона о имовини РС: Уставни суд БиХ поступа по налогу Шмита

Према Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ нема своју имовину, имовина припада ентитетима, односно Републици Српској, навео је Милорад Додик поводом одлуке Уставног суда БиХ да привремено суспендује овај закон
Додик о суспензији Закона о имовини РС: Уставни суд БиХ поступа по налогу ШмитаGetty © Sean Gallup

Уставни суд БиХ донео је данас одлуку о привременој суспензији Закона о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској, до доношења коначне одлуке, преноси РТРС.

Одлука није донета једногласно, јер је судија Златко Кнежевић издвојио мишљење.

Високи представник Кристијан Шмит је почетком седмице објавио да је суспендовао примену Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у РС, али су власти Српске одговориле да Закон остаје на снази и да се одлуке илегално бираних високих представника не објављују у Службеном гласнику РС.

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је оваквом мером Уставни суд БиХ суштински прејудицирао коначну одлуку у том предмету и очигледно поступио по налогу Кристијана Шмита, како би "правно покрио" његову противправну одлуку, одлуку особе која у БиХ има статус странца у приватном својству, без икаквих овлашћења.

"Привремена мера коју је данас изрекао Уставни суд је школски пример политички дириговане одлуке која се не бави правом него политиком, која Закон привремено ставља ван снаге под смешним и неправним изговором 'зато што се ради о сложеном питању' и паушалном и ничим поткрепљеном и образложеном тврдњом да његова примена може нанети ненадокнадиву штету", појаснио је председник Српске за Срну.

Он је нагласио да такав правни аргумент "сложено питање" и паушализација наношења ненадокнадиве штете представља исмевање Устава БиХ и права уопште, односно представља управо оно што Уставни суд БиХ и јесте - место на коме одлучује политика, а не право и које од БиХ прави смешну државу.

"Према Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ нема своју имовину, имовина припада ентитетима, односно Републици Српској. То је потпуно јасно сваком са макар и површним познавањем права када прочита Устав БиХ", рекао је Додик.

Председник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је данашњом одлуком Уставног суда БиХ првенствено понижен Кристијан Шмит.

"Кристијан Шмит је, бринући се о вакууму када Република Српска може да књижи своју имовину, пожурио у покушају да направи одлуку која је различита од одлуке Уставног суда, који није доносио привремене мере у претходним случајевима. Сада је Уставни суд покушао да исправи брљотину нелегалног високог представника доносећи привремену меру", навео је председник парламента РС.

Како додаје, Република Српска треба да буде поносна због "виртуозног" правног маневра која је, како тврди Стевандић, довела до бесмисла поступака креатора кризе у БиХ.

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Уставни суд БиХ институција, која је, нажалост, допринела раздору у БиХ, пратећи политички контекст који им је задао међународни фактор у дослуху са Сарајевом.

"Својим одлукама, Уставни суд је урушио владавину права у БиХ, а од правне државе направио лакрдију. Он уместо да штити уставност, креира нова правила, а што се тиче страних судија, тешко је веровати да су икада и прочитали Устав БиХ", нагласила је Цвијановић.

Оценила је да ће се њихово малигно деловање изучавати у правној науци као негативан пример институције која урушава уставноправни систем, а дужна је да га брани.

"Што се тиче имовине, она недвосмислено припада и припадаће Републици Српској. Не постоји ауторитет који то може да оспори, као што не постоји слово у Уставу које говори друкчије од тога", поручила је Цвијановић.

Уставни суд БиХ одлучивао је данас о захтеву члана Председништва БиХ Дениса Бећировића, али апелацијама Жељка Комшића и још две идентичне апелације за доношење привремене мере којом би суд ставио ван снаге Закон о непокретној имовини Републике Српске до доношења коначне одлуке.

Према истраживању РТ Балкан, о чему смо писали јуче, до овакве одлуке је могло доћи, упркос томе што је Република Српска испоштовала сугестије Уставног суда БиХ.

Наиме, овај закон је два пута стопиран, те је трећи пут стављен на снагу уз измену коју је сугерисао Уставни суд БиХ, објаснио је за РТ Балкан политички аналитичар Анђелко Козомара, тако да нема законског основа да се закон даље блокира, иако се тако нешто може догодити.

"У Федерацији 93 одлуке Уставног суда никад нису примењене и никада нико није одговарао за то. Ни РС нема обавезу да примењује те одлуке, иако је уважила сугестију Уставног суда БиХ због које је претходни пут прогласио закон неуставним и у складу са том одлуком изменила закон", рекао је том приликом аналитичар.

image
VV inauguration
banner