Свет

Париз гори, а Макрона највише брине Русија: Ојачати сарадњу са Кином како би се утицало на Москву

Немачка и Француска сматрају да мора да се успостави максимална сарадња са Кином у вршењу притиска на Русију како бисмо је убедили да не користи хемијско и нуклеарно оружје, рекао је француски председник
Париз гори, а Макрона највише брине Русија: Ојачати сарадњу са Кином како би се утицало на МосквуGetty © Photo by Emmanuele Contini/Getty Images

Док Французи бесне због реформе пензионог система, а демократија се на улицама Париза претвара у пепео, француски председник Емануел Макрон планира да посети Кину, како би ојачао сарадњу са том земљом у вези са ситуацијом око Украјине, како би се "извршио притисак на Русију".

"Разговарали смо са немачким канцеларом Олафом Шолцом, са којим делимо заједнички став о овом питању, а то је да покушамо да дођемо до максималне сарадње са Кином у вршењу притиска на Русију како бисмо је убедили да не користи хемијско и нуклеарно оружје. Намера нам је да учинимо све да окончамо сукоб и вратимо се за преговарачки сто, као и да обезбедимо поштовање међународног права, суверенитета и територијалног интегритета Украјине", рекао је Макрон.

Француски лидер је додао да ће му се путовању у Кину придружити председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков раније је рекао да је Запад могао одавно да седне за преговарачки сто, само да је хтео, иако би ти преговори сигурно били тешки, али ипак би се догодили.

"Ситуација се драстично променила. Још раније када је председник Путин пре доношења одлуке о почетку Специјалне војне операције формулисао пројекте безбедносних споразума који су послани Вашингтону, Бриселу и Бечу, чули смо неспремност да разговарају са нама. Запад да је желео, преговарао би, иако би то све било тешко, међутим они су одбили", рекао је Песков у интервјуу за "Известија".

Подсетимо, у Паризу већ данима трају демонстрације против реформе пензионог система. Претходно је влада француског председника Емануела Макрона преживела изгласавање неповерења у парламенту због најављеног усвајања закона који предвиђа подизање старосне границе за одлазак у пензију за две године, а без гласања у скупштини. 

Улице Париза су препуне смећа због тога што су комуналне службе у штрајку. Смећа је највише у центру града, а улицама се шири несносан смрад будући да се дневна температура креће око 15 степени Целзијусових.

image