Свет

Фон дер Лајен и Макрон у посети Кини почетком априла

До посете ће доћи неколико недеља након повратка кинеског председника Си Ђинпинга из Москве
Фон дер Лајен и Макрон у посети Кини почетком априлаwww.globallookpress.com © Panoramic

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен отпутоваће у Кину са председником Француске Емануелом Макроном током прве недеље априла.

То је саопштио портпарол Европске уније не износећи друге детаље, пренео је Ројтерс.

Шпански премијер Педро Санчес, који ће посетити Пекинг 31. марта, рекао је да би свет требало да слуша Кину како би се окончао сукоб у Украјини.

"Кина је глобални актер, и ми морамо да чујемо њен глас како би сви заједно успели да окончамо овај рат и како би Украјина могла да поврати свој територијални интегритет", рекао је он.

Председник Кине Си Ђинпинг боравио је у посети Русији од 20. до 22. марта.

У заједничкој изјави која је објављена након посете указује се на значај продубљивања партнерства и стратешке сарадње две земље, позива се на побољшање архитектуре међународне безбедности, истичу начини решавања украјинске кризе.

Како би се решила украјинска криза, морају бити поштовани безбедносни проблеми свих земаља, наведено је у заједничком саопштењу Русије и Кине.

"Стране наглашавају да како би се решила украјинска криза, неопходно је поштовати оправдану забринутост свих земаља на пољу безбедности, спречити формирање блоковске конфронтације и прекинути акције које даље разбуктавају конфликт", закључили су представници Русије и Кине.

image