Свет

Макрон: Не желим потпуни пораз Русије; Захарова: И те како желе наш крах

Став Француске никада није био да Русију треба сломити, поручио председник те земље
Макрон: Не желим потпуни пораз Русије; Захарова: И те како желе наш крах© Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Француска жели да Русија буде поражена у Украјини, али не жели да је "сломи", поручио је француски председник Емануел Макрон.

"Не мислим, као неки људи, да морамо тежити тоталном поразу Русије, нападајући Русију на њеном тлу. Ти посматрачи желе, пре свега, да сломе Русију. То никада није био став Француске и никада неће бити наш став", рекао је Макрон у интервјуу листу "Журнал ди диманш".

Говорећи о "посматрачима", председник Француске је мислио на земље источне Европе (чланице НАТО-а и ЕУ), указује лист и подсећа да је Макрон раније поручио да "Русија не сме бити понижена".

"Ниједна страна не може у потпуности да победи", рекао је Макрон.  

Навео је да треба учинити све да се Владимир Путин доведе за преговарачки сто, али тек када Украјина, уз велику помоћ Запада, буде у довољно јакој позицији да изнесе своје захтеве.

Макрон заправо сматра да Русију треба повредити, али да се то не доживљава као освета, пише "Журнал ди диманш".

Када је реч о позицији Европе, француски председник је истакао да се он противи "неоколонијалној Русији", али и могућим хегемонистичким претензијама НАТО-а.

"Ми, Европљани, морамо да изградимо европски суверенитет који ће једини обезбедити нашу независност и нашу безбедност", поручио је Макрон.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је Макрону да Француска није почела са њим и да се Наполеонови посмртни остаци чувају у центру Париза, како ни Русија, ни Француска не би заборавиле ту лекцију из историје. 

Подсетила је и на чињеницу да је Француска чланица НАТО-а.

"Алијанса је у свим документима дефинисала Русију као противника. Париз се можда опирао, али није могао ништа да учини и сагласан је са Алијансом", навела је руска званичница.

Према њеним речима, снабдевање оружјем и изјаве да је победа Русије недопустива не остављају простора да се изведе никакав други логичан закључак осим једног – "Желе наш крах. И тек како га желе".

"Сетите се свега овога када вам буду говорили о пријатељству и плану уједињења", поручила је Захарова.

Она је истакла да је Макрон на Минхенској конференцији отворено признао да се Запад свих ових година, не само мешао у унутрашње послове Русије, већ је покушавао и да промени власт.

"Константно се трпао и представљао као саговорник, знајући да је против Русије покренута кампања за промену власти. Шармантно", написала је на Телеграму.

Француски председник је рекао да му је незамисливо да неко говори о промени власти у Русији.

"Увек се питам који режим ћемо променити? Које руководство? Јер у последњој деценији је било много покушаја да се режим промени и сви су се завршили неуспехом", признао је Макрон.

image