Србија и Балкан

Курти теши Хила: Не треба да се стидите због бомбардовања СР Југославије

Тако је премијер привремених приштинских институција одговорио на изјаву америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила, који је изразио саучешће породицама погинулих у ратовима деведесетих, укључујући и погинуле у НАТО бомбардовању
Курти теши Хила: Не треба да се стидите због бомбардовања СР Југославије© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да због НАТО бомбардовања СР Југославије нико не треба да осећа стид или кривицу у дипломатском кору, било америчком или европском или неком другом, ни у Приштини ни у Београду јер је, како је навео, "људско страдање Косова историјска истина Србије".

Он је тако, на пријему поводом 24. годишњице НАТО агресије, одговорио на изјаву америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила, који је изразио саучешће породицама погинулих у ратовима деведесетих, укључујући и погинуле у НАТО бомбардовању.

"Савезници на небу, пријатељски авиони изнад, бекство непријатељских трупа, тако је тада изгледала нада народа, за крај рата и долазак слободе и мира", рекао је Курти, преноси "Репортери".

НАТО агресија почела је 24. марта 1999. године и трајала је 78 дана.

Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО-а убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције.

Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се води као нестало.

Агресија је обустављена након 78 дана потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна, да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије. Савет безбедности УН усвојио је тада Резолуцију 1244, а у покрајину је упућено 37.200 војника у саставу мисије КФОР из 36 земаља.

image