Србија и Балкан

Београд има одговор на оснивање војнобезбедносне агенције тзв. Косова

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да ће Србија морати на сваки начин да парира Куртијевој агентури
Београд има одговор на оснивање војнобезбедносне агенције тзв. Косоваwww.globallookpress.com © Gregor Mayer

Основни циљеви формирања војнобезбедносне агенције тзв. Косова које је најавио премијер приштинских институција Аљбин Курти јесте застрашивање Срба и покушај да се приволе идеји независне државе. Приштина на овај начин покушава да озакони и стави у међународне оквире шта год може не би ли створила још један доказ тзв. државности, сматра бивши обавештајац КОС Љубан Каран.

"Обавештајна служба постоји откад је формирана терористичка тзв. Ослободилачка војска Косова. Својевремено ју је водио Кадри Весељи, којем се сада суди пред Специјализованим судом за ратне злочине на КиМ. Она је у предратно и ратно време имала задатак да открива 'српске шпијуне', хапсили су их, мучили и убијали, а истовремено су застрашивали Србе", објаснио је Каран за "Вечерње новости".

Важно је напоменути, подсећа Каран, и да су они одувек били експозитура албанске обавештајне службе која је, за разлику од оне косовске, што је радила по принципу рекла-казала, те често ни криве ни дужне људе мучила и убијала, увек била снажна, при томе је сарађивала са америчком ЦИА, британском МИ6 и немачком БНД.

"Када се рат завршио, преузели су ликвидацију сведока који су желели да сведоче пред међународним судовима, па се тако дошло до ситуације да нема сведока против Рамуша Харадинаја. Увек су били ослоњени на криминалне албанске организације и финансирани од стране албанске дијаспоре. Ипак, нису остварили основне циљеве да придобију Србе који би их подржали, осим појединих случајева, али не одустају од покушаја потплаћивања, уцењивања и застрашивања Срба", истакао је Каран.

Министар одбране Милош Вучевић рекао је да формирање војнобезбедносне агенције тзв. Косова није изненађење за оне који знају ситуацију и да ће Србија морати на сваки начин да парира Куртијевој агентури.

"Они су дубоко обавештајно и контраобавештајно ангажовани на просторима општина на КиМ где су Срби већина, али имају аспирације да то раде и на другим територијама", изјавио је Вучевић.

"Вечерње новости" подсећају и да је тзв. косовска служба, која сада треба да се уведе у законске оквире, заслужна за покушај дискредитације извештаја о трговини органима убијених Срба у случају "Жута кућа" у чему су учествовали припадници ОВК, односно за претње упућене аутору документа, известиоцу Савета Европе Дику Мартију, који је потом добио заштиту швајцарске полиције.

image