Србија и Балкан

Вучевић о обавештајној агенцији у Приштини: Наше службе су доктори наука за њих

Милош Вучевић наглашава да је један од главних атрибута државности војска, а да "Косово" и на овај начин покушава да добије државу у пуном капацитету
Вучевић о обавештајној агенцији у Приштини: Наше службе су доктори наука за њих© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Влада тзв. Косова усвојила је Нацрт закона о Одбрамбено-обавештајно-безбедносној агенцији, за коју министар одбране Србије Милош Вучевић каже да је у питању покушај приштинских власти да заокруже своју државност.

Он је нагласио да Србија неће потцењивати њихове активности и да ће их пажљиво пратити.

"Наше службе безбедности за њих су доктори наука, а Србија има војску већ два века. Када то кажем, мислим на дугу традицију војнообавештајних и војнобезбедносних служби, наравно и БИА. Оне су далеко спремније, обученије и кадровски опремљеније и њима ће требати много времена да уопште могу да размисле да се пореде са нама", рекао је министар војни за ТВ Пинк.

Вучевић наглашава да је један од главних атрибута државности војска, а да "Косово" и на овај начин покушава да добије државу у пуном капацитету. 

"Не треба сада то ни гурати под тепих и називати умивеним формама. Они 'Косово' виде као независну државу, и један од атрибута државности јесте и војска, што је супротно Резолуцији 1244, супротно Војно техничком споразуму који је наша држава закључила са НАТО. Да ли они за то имају ресурсе, људски потенцијал, знања, то је веома упитно и спорно. Они имају интенцију да демонстрирају да имају атрибуте државе. Тим ће наша позиција бити нешто тежа", наводи Вучевић.

Министар одбране наглашава да су активности војнообавештајне агенције углавном усмерене ван територија државе и да не требало да функционишу на територији покрајине.

"Она треба да служи за промоцију независности, промоцију Косовских снага безбедности или да се баве обавештајним активностима везано за Републику Србију и оне државе које не признају Косово и Метохију. Да ли су сами одлучили то да раде, или их је неко подржао, верујем да има сигурно савета и подршке из неких земаља НАТО пакта, али не и саме Алијансе", каже Вучевић.   

Министар додаје да се они који раде на обуци припаднике приштинске војнообавештајне aгенциjе труде да више не буду терористичко планинска герила.

"Наравно немају ниво обучености и школовања какве има Војска Србије. Немају ни знање, ни традицију и школе, као што ми имамо почев од Војне гимназије, па до академије, са читавим низом даљих елемената развоја војне доктрине. Али, и они и спонзори њихове независности раде на томе. Зову их на њихове војне академије, раде са њима. Наша позиција је врло деликатна по том питању. Њихови спонзори су сви они са којима ми морамо да разговарамо, да имамо отворен дијалог и тако штитимо наше државне и националне интересе", истакао је Вучевић.

Према њему, косовско–метохијско питање је најтеже питање на овим просторима.

image