Србија и Балкан

Одржана свечаност поводом обележавања Дана Војнообавештајне агенције

Министар одбране је је истакао да је поносан на све што су припадници ВОА радили, не само претходне године, већ и деценијама уназад
Одржана свечаност поводом обележавања  Дана Војнообавештајне агенције© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић пожелео је припадницима Војнообавештајне агенције (ВОА), на свечаности поводом обележавања Дана ВОА, да наставе да раде на одбрани и заштити државних и националних интереса, као и свих грађана Србије.

"Да изнад свега штитите државне интересе, да штитите, чувате и промовишете националне интересе Републике Србије, свих њених грађана, али и целокупног српског народа и да водите рачуна у оквиру ваше надлежности и делокруга по питањима из ресора Министарства одбране и Војске Србије", рекао је Вучевић.

На свечаности у Великој ратној сали Старог Генералштаба били су министар спољних послова Ивица Дачић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, народни посланик Игор Бечић, представници Министарства унутрашњих послова, као и ветерани Агенције.

Вучевић је изразио посебно задовољство, јер су на свечаности присутни и изасланици одбране из 27 држава, али и војни представници дипломатских мисија при УН, ОЕБС и НАТО, први пут овако окупљени, чиме овај празник, како је нагласио, добија пун капацитет, саопштило је Министарство одбране.

"Размена информација и искустава, сагледавања анализе и закључака су нужно потребни нашој држави, посебно имајући у виду свеукупни амбијент и околности које нас окружују. Никада нису једноставне околности у Србији или за Србију. Није то никаква новина, то је један, нажалост историјски континуитет, али рекао бих да су догађаји који су актуелни нешто сложенији, свакако изазовнији", каже Вучевић.

Указујући на важност рада ВОА, министар одбране је подсетио на дешавања која су обележила претходних неколико година на светском нивоу, а која нико вероватно није могао да потпуно предвиди или сагледа, као што су пандемија вируса ковид и сукоб у Украјини.

Посебно је непопуларно, нагласио је министар Вучевић, бити оно што ми са поносом истичемо, војно неутрална држава.

"Немамо права на одустајање, морамо да радимо максимално, чувамо државне и националне интересе, да будемо мудри, да оно што би рекао Милош Обреновић 'претекнемо кроз мутна времена', да сачувамо државу, да сачувамо народ, да имамо одговоре на све изазове, а да на оне изазове на које можда није лако или није могуће одмах дати одговор добијемо времена да оснажимо и да можемо да одговоримо", поручио je Вучевић.

Министар одбране је истакао да је поносан на све што су припадници ВОА радили, не само претходне године, већ и деценијама уназад.

"Похвално је да смо отворили два нова војна изасланства у Шпанији и Либану", нагласио је министар Вучевић.

Он је, такође, указао и на значај сарадње са Министарством спољних послова у раду изасланстава Србије широм света.

Директор ВОА генерал-мајор Зоран Стојковић нагласио је да су се околности у свету промениле, да су сложене и да нас најтежи изазови као државу тек очекују те да „морамо да радимо још брже, боље, успешније да бисмо сви заједно, јединствени учествовали у одбрани наших виталних, државних и националних интереса, наводи се у саопштењу.

Он је поручио, како се наводи, да ће одбрана интереса Министарства одбране и Војске Србије, као и националних државних интереса у иностранству и убудуће бити императив у раду ВОА.

Војнообавештајна агенција обележава свој дан у знак сећања на 5. март 1884. године, када је у оквиру реорганизације и модернизације српске војске донета Уредба о ђенералштабној струци, којом је у оквиру Оперативног одељења Главног ђенералштаба формиран Спољни одсек.

image