Србија и Балкан

Ђукановићу се привиђа "велика Србија": Опет застрашује бираче и тврди да је бранитељ Црне Горе

Како се ближи други круг председничких избора, лидер ДПС-а Мило Ђукановић поново се позива на опасност од Србије коју само он види
Ђукановићу се привиђа "велика Србија": Опет застрашује бираче и тврди да је бранитељ Црне Горе© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Председнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) и актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић тврди да његов противкандидат у другом изборном кругу, 2. априла, Јаков Милатовић из Покрета Европа сад, "наступа са платформе 'велике Србије'".

Осврнувши се на први изборни круг, Ђукановић је рекао да већина његових противкандидата наступало са платформе "велике Србије".

"То је несумњиво (Андрија) Мандић, (Горан) Даниловић који то с поносом истичу, али колико год покушавали да се прикрију то су и (Алекса) Бечић и (Јаков) Милатовић. То је свакоме ко загребе мало испод површине потпуно јасно. И један и други су полетарци СНП-а који су на сваком раскршћу кроз које смо пролазили, били против Црне Горе. Њихов темељ је тамо, и нису се они много одатле померили, ако су се уопште померили", казао је Ђукановић на предизборној трибини у једној од бјелопољских месних заједница.

Према његовим речима, протекле две и по године, од када је његов ДПС након три деценије отишао у опозицију на парламентарним августовским изборима 2020, "најтачније могу описати као агонија црногорског друштва".

С обзиром на то да Црну Гору након председничких очекују и ванредни парламентарни избори, Ђукановић, како је саопштено из ДПС, каже да се предстојећи председнички избори могу посматрати као прво полувреме.

"Победа на парламентарним изборима вратиће Црну Гору у нормалност", казао је Ђукановић и поновио да је током протекле две и по године Црна Гора из стања доброг просперитета, напретка према Европској унији, ушла у једно потпуно ненормално политичко стање.

То стање је описао као "агонију црногорског друштва". Он је позвао грађане да уложе велики напор да, како је казао, дођу до победе, коју ће 2. априла прославити.

Како се ближи други, одлучујући круг председничких избора у Црној Гори, Ђукановић и ДПС покушавају да представе те изборе као историјске, дан када се "брани Црна Гора", представљајући себе као бранитеља државе.

Ђукановић и овог пута на изборе излази плашећи грађане Црне Горе да ће им земља постати део "великосрпског пројекта". Свакодневно ДПС покушава објавама да дискредитује противкандидата Милатовића, па су га прошле седмице оптужили да је кандидат Војислава Шешеља, а јуче да је "конфликтан и хистеричан".

"На изборима у недељу бирамо хоћемо ли одговорног и озбиљног председника, који је својим минулим радом показао да је способан да државу води кроз најтеже кризе које смо као друштво пролазили, или желимо конфликтног и хистеричног, који је успео да за само годину и по дана изазове најмање два инцидента са својим најближим сарадницима", наводи се у објави ДПС-а.

image