Србија и Балкан

Ђукановић у слободном паду: Резултати гласања показују да је север Црне Горе уз Мандића

Док се кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић и лидер ДПС-а Мило Ђукановић припремају за други круг председничких избора, анализирају се резултати гласања по општинама у Црној Гори
Ђукановић у слободном паду: Резултати гласања показују да је север Црне Горе уз Мандића© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Након одржаног првог круга гласања за председника Црне Горе анализирају се резултати који показују да је досадашњи председник државе и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић изгубио подршку бирача у већини општина. Резултати су показали и другачије расположење грађана у односу на локалне изборе одржане крајем прошле године.

Највећи пад у Никшићу забележио је председник Демократа Алекса Бечић који је добио 6.375 гласова мање него на локалним изборима 2021. Ђукановић је у Никшићу изгубио чак 5.789 гласова, као и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић који бележи 4.175 гласова мање.

Мандић је у Будви освојио највише гласова на одржаном првом кругу за председника Црне Горе, али је у односу на локалне изборе изгубио 2.000 гласова.

Највећи пад у Будви бележе Демократе и ГП УРА, који су остали без половине бирача у том месту. Занимљиво је да ДПС у том граду бележи пораст од 400 гласова, чиме је прекинут пад подршке тој странци на претходна три изборна циклуса.

У Пљевљима је кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић од локалних избора одржаних крајем 2022. до данас дуплирао подршку грађана. Ђукановић у Пљевљима бележи мањи пад подршке, а највише је изгубио Бечић - скоро 1.500. Највише гласова ипак у тој општини освојио је Мандић, скоро 1.000 више него на изборима 2022.

У Колашину су сви кандидати, осим Мандића, забележили пад подршке грађана. Мандић је у Колашину освојио скоро 300 гласова више него на локалним изборима.

Највише гласова у Тивту освојио је Ђукановић - скоро 3.000, други је Милатовић са 2.000 гласова, а следи Мандић са 1.400.

У традиционалном упоришту подршке ДПС-у Бијелом Пољу, Ђукановић је забележио пад и то чак и са подршком Бошњачке странке. У том месту раст подршке бележи Мандић, скоро 1.000 гласова више.

У Улцињу је забележена веома мала излазност на председничким изборима, али је гласове изашлих убедљиво узео Ђукановић - 4.163, што је 56,4 одсто од укупног броја изашлих бирача.

Занимљиво је да је кандидаткиња Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић освојила упола мање гласова него на изборима 2018. а у Улцињу је на власти.

Цетиње и даље уз Ђукановића

Резултати гласања на Цетињу показују да је Ђукановић у том месту освојио чак 54,4 одсто гласова, што је више за скоро 900 гласова у односу на локалне изборе 2021.

Највећи пад забележила је Вуксановић Станковић која је освојила 15,6 одсто, што је упола мање него на локалним изборима. Занимљиво да је Вуксановић Станковић током устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија била на барикадама са Цетињанима, што је често истицала и у кампањи, међутим, бирачи то нису наградили на овим председничким изборима.

Више гласова од Вуксановић Станковић на Цетињу је освојио Милатовић, који је у финишу кампање био нападнут управо у том месту. Милатовића су демонстранти дочекали испред сале где је организован предизборни скуп Покрета Европа сад на Цетињу, вређали га и гађали кишобранима, због чега је реаговала полиција.

Највећи раст подршке Ђукановић бележи у Бару, где је освојио 1.321 глас више него коалиција око ДПС-а на локалним изборима прошле године. За њим је Милатовић са 23,8 одсто подршке, па Мандић који је побољшао изборни резултат у односу на ДФ на локалним изборима.

Подгоричани су већином гласали за Милатовића који је у главном граду Црне Горе Ђукановићу "побегао" са чак 7.300 гласова. Милатовић је освојио чак више гласова него што је Покрет Европа сад добио на изборима крајем године.

Ипак, овако велики пад подршке Ђукановићу који је освојио 20 одсто гласова мање него на претходним председничким изборима не би требало да пасивизује Милатовића пред други круг гласања. Ђукановић је у изборној ноћи обраћајући се новинарима рекао да је задовољан резултатима и да ће у другом кругу активирати "одређене резервоаре" гласова.

"Озбиљна је предност у односу на другог кандидата, али смо јасно препознали одређене резервоаре бирачке подршке који нису активирани у првом кругу. Знамо где су ти џепови будуће подршке у другом кругу и радићемо на томе да се активирају", додао је Ђукановић.

Подршку Милатовићу у другом кругу најавили су Мандић и Бечић, уз поруке да Ђукановић мора бити побеђен 2. априла.

image