Русија

МСП Русије: Реакција Запада на руско нуклеарно оружје у Белорусији је неадекватна

Имамо права да предузмемо све мере како бисмо заштитили своје интересе и интересе својих савезника, поручују из Москве
МСП Русије: Реакција Запада на руско нуклеарно оружје у Белорусији је неадекватнаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Реакција Запада на вест да ће Русија разместити своје тактичко нуклеарно оружје у суседној Белорусији је неадекватна и збуњујућа, рекла је представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, додајући да је врло наивно помислити да Москва неће одговорити на то што је НАТО јавно саопштио да има намеру да нанесе "стратешки пораз" Руској Федерацији. 

Руска страна подсећа и да је до сада увек била суздржана, да је све своје нуклеарно оружје из бивших земаља СССР-а вратила на територију данашње Руске Федерације, док нуклеарно оружје Сједињених Америчких Држава није "повучено", већ се оно и даље налази у другим земљама, као што су Белгија, Немачка, Италија, Холандија, Турска.

"Војници ових земаља све се интензивније обучавају да користе нуклеарно оружје и припремају се за учешће у војним операцијама у којима би се оно примењивало. Изазивају забринутост и све чешћи позиви да се територија на којој се складиште америчке нуклеарне авиобомбе у Европи приближи границама Савезне државе Русије и Белорусије. У условима у којима је Запад покренуо хибридни рат против Русије и изјава САД и НАТО-а којима се јасно ставља до знања намера да се Русији нанесе 'стратешки пораз', рачунати на то да из Москве неће уследити одговор било би веома наивно", наводи се у саопштењу.

Министарство додаје и да "Русија има право да предузме све неопходне додатне мере како би обезбедила своју и безбедност својих савезника", као и да Русија и Белорусија формирају Савезну државу која и званично има заједничку војну доктрину. 

"Стога се ради о безбедносним мерама које Савезна држава предузима на својој сопственој територији", закључују из Москве. 

Слична реакција уследила је данас и из Минска.

Министарство спољних послова Белорусије поручује да је земља принуђена да предузме контрамере као одговор како би осигурала своју безбедност и напомиње да се војна сарадња са Москвом спроводи у складу са међународним правом. 

Белорусија још једном позива све стране на дијалог и додаје да одлука о размештању нуклеарног оружја Русије на територији Белорусије није новина, јер се САД држе те политике већ дуго.

image