Србија и Балкан

Стано: Идуће недеље наставак дијалога Београда и Приштине

ЕУ је већ започела свој део посла око укључивања Охридског споразума у ​​поглавље 35 у преговоре о чланству Србије и ЕУ, поручио је портпарол ЕУ
Стано: Идуће недеље наставак дијалога Београда и ПриштинеGetty © Kiran Ridley

Главни преговарач Приштине Бесник Бисљими и Београда Петар Петковић састаће се следеће недеље у Бриселу где ће бити настављен дијалог уз посредовање Европске уније, саопштио је на конференцији за новинаре портпарол Европске уније Петер Стано.

Како Н1 сазнаје,  технички дијалог Београда и Приштине ће бити настављен у уторак 4. априла.

Стано је најавио да ће састанак Бисљимија и Петковића бити "први корак ка имплементацији онога што је договорено у Охриду, у Северној Македонији", пише "Албанијан пост".

Стано је говорио и о корацима који су предузети након охридског састанка.

"Имали смо састанак у Савету за спољне послове где је високи представник Жозеп Борељ обавестио министре. Затим је обавестио остале партнере. Имали смо и састанак Европског савета, где су лидери то одобрили и поручили обема странама да наставе са брзом имплементацијом обавеза које су преузеле на себе", навео је и додао да је ЕУ већ започела свој део посла око укључивања Охридског споразума у ​​поглавље 35 у преговоре о чланству Србије и ЕУ.

Он је потврдио и да ће убудуће бити састанака на највишем политичком нивоу, али да ће Брисел најавити одржавање тих састанака када буде потребно.

"Задовољство нам је што видимо да дијалог постаје популаран у региону, све више земаља нуди могућности за организовање састанка на високом нивоу, дијалог је отпочео у Бриселу и дошли смо до веома важног корака у Охриду. Дакле, сада се посао спроводи", додао је он.

Председник Србије поновио је новинарима даанас да ће "Србија да имплементира оно што смо рекли" и истакао да је циљ Србије "да убрзамо европски пут", али и економски и демократски напредак.

"Јасно сам рекао шта Србија хоће да уради, а шта неће да уради. Ништа не кријемо и ништа нисмо лагали", нагласио је Вучић.

image