Свет

Председница Грчке: Став Грчке о питању Косова остаје исти

Грчка поздравља напредак који је постигнут на два састанка у Бриселу и Охриду са споразумом који је остварен између две стране, такође и о имплементационом анексу, рекла је Катерина Сакеларопулу која данас стиже у тродневну посету Србији
Председница Грчке: Став Грчке о питању Косова остаје истиGetty © Milos Bicanski / Stringer

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу истакла је да став Грчке о непризнавању тзв. Косова остаје непромењен, али и да је грчка конструктивна политика према "Косову" у складу с том позицијом – промовише развој и стабилност на Западном Балкану.

"Став Грчке, једне од ретких чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова, остаје исти. Истовремено, Грчка следи прагматичан и конструктиван приступ у односу на 'Косово', а који има за циљ јачање стабилности и сигурности, као и свеукупни помак ка ЕУ интеграцијама целог региона, што и јесте наш стратешки циљ", рекла је Катерина Сакеларопулу, која данас стиже у тродневну посету Србији, у интервјуу "Политици".

С тим у вези, Грчка поздравља напредак који је постигнут на два састанка у Бриселу и Охриду са споразумом који је остварен између две стране, такође и о имплементационом анексу.

"Грчка је спремна да подржи и Београд и Приштину на путу нормализације њихових односа и да допринесе међународним напорима за унапређење безбедности, стабилности и просперитета за народе у региону", додала је председница Грчке.

О односу Србије и Грчке истакла је да је "веома важно да српски народ види да делимо заједничку будућност у породици ЕУ и зато је морамо заједно обликовати".

"Србија је кључни партнер за Европску унију, а интеграција Западног Балкана у ЕУ је стратешки циљ спољне политике Атине", истакла је она и додала да Унија није потпуна без Западног Балкана, а да је интеграција тог региона обострано корисна инвестиција стратешке природе.

Председница Грчке подсетила је и да Грчка и Србија имају одличне билатералне односе, те да је уверена да ће се блиска и вишестепена сарадња развијати и даље. Такође, поменула је да је имплементација Заједничке стратегије о стратешкој сарадњи између двеју земаља важна ставка за продубљивање сарадње, посебно у областима привреде, туризма, енергетике и одбране.

Односи две земље "одражавају топло пријатељство између наших народа, засновано на нашим историјским и културним везама, као и нашу заједничку визију мира, безбедности и просперитета у нашим земљама", истакла је Катерина Сакеларопулу.

Упитана о томе када је могуће очекивати следећи талас проширења Уније, то јест пријем нових чланица, није дала конкретан одговор, али је подсетила да улазак у ЕУ захтева континуиране напоре и неповратне реформе.

Рекла је и да је рат у Украјини додатно нагласио стратешки значај односа ЕУ и Западног Балкана, наиме потребу да се убрза процес придруживања тог региона како би се лакше ухватио укоштац са изазовима с којима се суочава Југоисточна Европа.

"Грчка је активно подржала процес придруживања Београда. Србија је кључни партнер ЕУ и зато поздрављамо напоре Владе Србије да убрза реформе, с посебним нагласком на владавину права и борбу против организованог криминала и корупције", закључила је председница Грчке Катерина Сакеларопулу у интервјуу "Политици".

image
VV inauguration
banner