Свет

Израелски министар одбране остаје на функцији

Одлука премијера Бенјамина Нетанијахуа да смени министра одбране Јоава Галанта, који се противио реформи правосуђа, довела је до масовних протеста и уставне кризе у земљи
Израелски министар одбране остаје на функцијиGetty © Amos Ben Gershom/GPO via Getty Images

Израелски министар одбране Јоав Галант, чија је смена довела до уставне кризе у тој земљи, остаће на функцији, саопштено је данас из израелске владе.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је изјавио, поредећи кризу у земљи са породичном свађом, да је циљ владе да ''пронађе споразуме''.

Ројтерс наводи речи америчког амбасадора у Израелу да би Нетанијаху ускоро ''могао да добије дуго очекивани позив у Белу кућу''.

Раније данас организатори протеста против реформе правосуђа у Израелу саопштили су да ће нове демонстрације бити одржане данас и у суботу.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху најавио је у понедељак да, због притисака на владу коју предводи, привремено одлаже реформу правосуђа након вишемесечних масовних протеста, који су ове недеље достигли врхунац.

Нетанијаху је рекао да одлагање представља "праву могућност за дијалог", али је истовремено додао да ће "у сваком случају" реформа бити усвојена да би "обновила равнотежу" између грана власти у Израелу.

Премијер Израела је сугерисао да ће одлагање трајати до почетка летњег заседања Кнесета, заказаног за 30. април.

image