Свет

Израел: Реформа правосуђа одложена услед масовних протеста (ВИДЕО)

Грађани су блокирали главни ауто-пут у Тел Авиву, затим је група демонстраната запалила ломачу насред коловоза, док су касније пробили кордон испред куће премијера Бенјамина Нетанијахуа
Израел: Реформа правосуђа одложена услед масовних протеста (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Oren Ziv

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху и министар унутрашњих послова Итамар Бен Гвир постигли су договор да реформа правосуђа у Израелу буде одложена до летњег заседања парламента, преносе медији.

Гвир је додао да је пристао да одложи реформу правосуђа у замену за обећање да ће она бити покренута након скупштинске паузе, додаје Ројтерс.

"Пристао сам да одустанем од вета на доношење закона у замену за обавезу премијера Бењамина Нетанијахуа да ће закон бити предат Кнесету на одобрење на наредној седници", рекао је Гвир.

Као део споразума, биће успостављена Национална гарда у оквиру министарства за националну безбедност, наводи се у саопштењу.

Гвир је рекао да је став премијера Нетанијахуа да закон буде поднет Кнесету на усвајање на следећој седници уколико не буде постигнут договор током скупштинске паузе. Летња седница Кнесета траје од 30. априла до 30. јула.

Хиљаде Израелаца изашло је на улице у знак протеста због тога што је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху сменио министра одбране Јоава Галанта који је позвао владу да заустави доношење спорног плана за реформу правосуђа.

Грађани су блокирали главни ауто-пут у Тел Авиву, затим је група демонстраната запалила ломачу насред коловоза. Демонстранти су касније пробили кордон испред Нетанијахуове куће.

Галант је позвао у суботу владу да заустави доношење закона о променама у правосуђу, оцењујући да огорчени спор у вези са тим мерама представља опасност за земљу.

Реформа правосуђа, коју је предложио министар правде Јарив Левин, била би најрадикалнија промена икада у систему власти у Израелу јер би ограничила овлашћења Врховног суда, омогућила би влади да бира судије и окончала именовање правних саветника у министарствима од стране државног тужиоца.

Подсетимо, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху сменио је јуче Јоава Галанта са функције министра одбране, наводи се у саопштењу кабинета израелског премијера.

Како пише "Јерусалем Пост", Нетанијаху је изгубио поверење у Галанта након што је министар у суботу увече позвао на суспензију реформе правосуђа која је изазвала бројне протесте у земљи. Премијер је министру поручио да је овај корак направио "иза леђа владе" док је сам Нетанијаху био у посети Лондону, преноси лист. 

Генерални конзул Израела у Њујорку Асаф Замир саопштио је да након смене израелског министра одбране Јоава Галанта подноси оставку, уз напомену да не може да настави да представља актуелну владу земље.

"Тешка срца желим да вас обавестим о својој оставци на место генералног конзула Израела у Њујорку. Одлука да се смени министар одбране уверила ме је да више не могу да наставим да представљам ову владу", написао је Замир на Твитеру.

Он је додао да, према његовом мишљењу, предложена реформа правосуђа у земљи "подрива" темеље израелског демократског система.

Галантов предлог да се спречи реформа 

Галант је позвао на обуставу реформе правосуђа, што је изазвало бројне протесте у земљи. Он је упозорио да "настала подела у друштву већ продире у редове израелске војске и да то ствара претњу по националну безбедност".

Говорећи о реформи правосуђа уопште, сада већ бивши шеф израелског Министарства одбране истакао је, да су промене у систему неопходне, али не по цену цепања земље. Он је предложио свим странкама да направе паузу, користећи предстојеће празнике поводом Пасхе (ове године се обележава од 5. до 12. априла), и да обуставе законодавни процес у парламенту, како би се пронашло компромисно решење кроз дијалог уз узајамно поштовање.

САД забринуте због дешавања у Израелу

Сједињене Америчке Државе дубоко су забринуте због дешавања у Израелу и "снажно апелују" на израелске лидере да пронађу компромис што пре је могуће, изјавила је портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Ејдријен Вотсон.

"Наставићемо да снажно апелујемо на израелске лидере да пронађу решење што пре. Верујемо да је то најбољи пут за Израел и израелске грађане", рекла је Вотсон, преноси ТАСС.

Она је нагласила да су демократске вредности увек биле и морају остати камен темељац америчко-израелских односа. 

"Демократска друштва се јачају изазовима и балансирањем, а темељне промене демократског система треба да буду настављене уз најширу могућу народну подршку", поручила је Вотсон.

Подсетимо, у Израелу се већ месецима одржавају протести грађана против најављене реформе.

image