Свет

Нетанијаху потврдио одлагање реформе правосуђа: Протести угрожавају Израел

"Из жеље да спречим раздор у нацији, одлучио сам да одложим друго и треће читање како бих постигао широки консензус", рекао је Нетанијаху у телевизијском обраћању
Нетанијаху потврдио одлагање реформе правосуђа: Протести угрожавају ИзраелGetty © Sean Gallup/Getty Images

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху је током обраћања јавности потврдио да ће Закон о реформи правосуђа бити одложен за неколико недеља.

Медији су данас пренели да су Нетанијаху и министар унутрашњих послова Итамар Бен Гвир постигли договор да реформа правосуђа у Израелу буде одложена до наредног заседања скупштине након паузе у априлу.

"Из жеље да спречим раздор у нацији, одлучио сам да одложим друго и треће читање како бих постигао широки консензус", рекао је Нетанијаху у телевизијском обраћању, преноси "Гардијан".

Он је нагласио да његова влада никада неће прихватити грађански рат, а да се Израел суочава са кризом која представља стварну претњу националном јединству Израелаца, додаје Би-Би-Си.

Поручио је и да је "екстремистичка мањина" спремна да подели нацију и да криза обавезује све да се понашају одговорно.

У Израелу већ месецима трају протести због најављене владине реформе правосуђа, а то је изазвало и поделу међу политичарима.

Хиљаде Израелаца су изашли на улице у знак протеста због смене министра одбране Јоава Галанта који је позвао владу да заустави доношење спорног плана за реформу правосуђа, оценивши да огорчени спор у вези са тим мерама представља опасност за земљу.

Реформа правосуђа, коју је предложио министар правде Јарив Левин, била би најрадикалнија промена икада у систему власти у Израелу јер би ограничила овлашћења Врховног суда, омогућила би влади да бира судије и окончала именовање правних саветника у министарствима од стране државног тужиоца.

Галант одреаговао на Нетанијахуову најаву

Бивши министар одбране Јоав Галант, чије је отпуштање изазвало масовне протесте, у краткој објави на Твитеру је написао да поздравља Нетанијахуову одлуку "да обустави закон у корист дијалога".

Опозиција "опрезна" поводом обећања

Ројтерс преноси да су израелске опозиционе странке опрезно дочекале одлуку премијера Бењамина Нетањахуова и додале да ће радити на постизању споразума ако влада то искрено понуди.

Бивши премијер Израела Јаир Лапид рекао је опозиција морала да буде сигурна да то није Нетањахово "блефирање" и нагласио да опозиција с њим има "лоше искуство" у прошлости.

"С друге стране, ако се власт ангажује у поштеном дијалогу, можемо изаћи из овог кризног тренутка јачи и уједињенији", навео је он у изјави.

Штрајк синдиката отказан, протести се наставили

Иако је главни израелски синдикат отказао је генерални штрајк широм земље, израелски медији јављају да се протести настављају.

"Штрајк који сам јутрос најавио биће и окончан", рекао је данас председник Радничке федерације Хистадрут Арнон Бар-Давид.

Хиљаде демонстраната окупило се у понедељак увече у центру Тел Авива против владине реформе правосуђа, јављају РИА Новости.

САД и даље забринуте

Сједињене Америчке Државе и даље су забринуте због ситуације у Израелу, а председник Џозеф Бајден је своју бојазан у вези са предложеном реформом правосуђа поделио директно са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, саопштила је данас Бела кућа.

Портпарол Беле куће Џон Кирби је због недавних догађаја позивао на компромис све стране у минулим догађајима, пренео је Ројтерс.

"Били смо врло јасни приватно, наравно, са израелским лидерима, као и јавно у вези са нашом забринутошц́у због дешавања у тој земљи у последњих 48 сати и поново, снажно позивамо израелске лидери на компромис", рекао је Кирби.

Нагласио је да је Бајден био "веома отворен" према Нетањахуу у вези са његовом забринутошћу.

УН: Пажљиво пратимо ситуацију

"Веома пажљиво пратимо дешавања у Израелу. Као иу сваком другом случају, подсећамо људе да људи имају право да мирно демонстрирају. Демонстрације се морају водити мирно", рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик када је током брифинга упитан за коментар ситуације у Израелу.

Гвир пристао на одлагање уз обећање Нетанијахуа

Министар за националну безбедност Израела Итамар Бен Гвир је рекао да ће се закон о реформи правосуђа наћи на гласању током летњег заседања парламента, преноси Си-Ен-Ен.

Гвир је рекао да је пристао да одложи реформу правосуђа уз обећање да ће она бити покренута након скупштинске паузе, додаје Ројтерс.

"Пристао сам да одустанем од вета на доношење закона у замену за обавезу премијера Бењамина Нетанијахуа да ће закон бити предат Кнесету на одобрење на наредној седници", рекао је Гвир.

Као део споразума, биће успостављена Национална гарда у оквиру министарства за националну безбедност, наводи се у саопштењу Гвирове Странке јеврејске моћи.

Гвир је данас инсистирао да закон о ревизији правосуђа ипак дође на гласање током летњег заседања скупштине.

image