Свет

Полицајци са пушкама око Кијевско-печерске лавре; Захарова: Најстрашнији злочин кијевског режима

Суд је затражио од власти да саопште који су конкретни прекршаји братије манастира за које их терети актуелни режим
Полицајци са пушкама око Кијевско-печерске лавре; Захарова: Најстрашнији злочин кијевског режимаwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Комисија за попис имовине је напустила Кијевско-печерску лавру а да није почела са радом, преносе "РИА Новости", парохијани их нису пустили у 55. зграду Лавре, у цркву Агапита Печерског и Рождества Богородице.

На територији манастира и око њега виђени су полицајци са пушкама, јер, како је рекла комисија, није искључено да ће им бити потребна помоћ полиције уколико им се не омогући приступ Лаври, преноси "Страна.уа".

Москва најоштрије осуђује акције исељења монаха Кијевско-печерске лавре и притисак на свештенство, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Говорећи о могућности њихове евакуације у Русију, Песков је напоменуо да све зависи од одлуке самих монаха, али у Русији нико неће остати равнодушан на судбину свештенства.

Када су у манастир дошли чланови комисије Национално историјског споменика Кијевско-печерска лавра, верници су се окупили око њих, не дозволивши да уђу на територију Лавре.

У манастиру су се после литургије огласила звона која позивају верни народ да се окупи на молитви, саопштила је Украјинска Православна Црква (УПЦ) на Телеграму.

Неколико стотина верника окупило се око Храма Воздвижења Часног Крста, а одржана је и служба која је почела у раним јутарњим сатима, преносе украјински медији уз напомену да се око Лавре налази велики број полиције и медија.

Богослужење у Кијевско-печерској лаври протекло је уобичајено, храм је пун народа, капије су отворене за пролаз ходочасника и аутомобила, саопштила је УПЦ.

У саопштењу на Телеграму се додаје да је литургију служио митрополит Онуфрије, као и да су припадници полиције на рампама испред манастира.

"Његово Блаженство Митрополит Онуфрије началствовао је Литургијом Пређеосвећених Дарова у Кијевско-печерској лаври. Током богослужења појали су житељи манастира, а бројни верници молили су се у цркви и крај цркве.

Епископ се обратио присутнима са поруком да следе пример покајања Свете Марије Египћанке, чији спомен Црква поштује. Митрополит је призвао Божји благослов на Кијевско-печерску лавру, украјински народ, владу и војнике", наводи се на сајту УПЦ.

Игуман манастира Митрополит Павле захвалио се верном народу на подршци Лаври. Верници су се и данас окупили у великом броју да молитвом и вером одбране своју Свету Цркву и пруже подршку монасима.

Једина канонска Православна црква у Украјини је оповргла информације да њени монаси масовно прелазе у расколнике.

"Једино је отац Аврам прешао у ПЦУ, показавши да му је драже земаљско од небеског блага. Извештаји да се монаси УПЦ масовно селе у ову структуру не одговарају стварности", рекао је митрополит Антоније.

"Одлука оца Аврама је одлука једног човека. Ова одлука је у супротности са основним монашким принципима, које је отац Аврам исповедио током монашког пострига. Отац Аврам, ма какве речи користио, заправо је више волео земаљско него небеско и сврстао се у ред издајника", казао је митрополит Антоније.

Како не би дошло до раскола, Његово Блаженство Митрополит Онуфрије је протерао оца Аврама из братије Лавре и забранио да служи Литургију.

Захарова: Злочин

Оно што се догађа око Кијевско-печерске лавре је самовлашће и злочин Кијева против сопственог народа, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

"Сада су се украјински неонацисти усмерили да одузму од Украјинске православне цркве не само Кијевско-печерску лавру, већ и другу по величини Почајевску. То је, наравно, самовлашће. Међутим, то се дешава уз подршку САД и Константинопоља. Такве акције све више вуку Украјину, у најгорем смислу те речи, у средњи век. Оно, за које се касније католичка црква извинила, покајала и молила за опроштај. Све то што се сада догађа је невероватно, срамотно, јер то санкционишу људи којима је народ делегирао право да управљају земљом за добробит земље и народа", рекла је Захарова.

"Оно што сада видимо да се догађа је злочин кијевског режима пред сопственим народом. То што је кијевски режим на челу са Зеленским урадио према украјинским грађанима, по мом мишљењу је најстрашнији злочин, јер су му људи веровали и дали глас, делегирали му пуномоћје, а можемо и једноставније рећи – дали су му могућност да уместо њих решава њихову судбину. Нема ништа страшније ни у погледу закона, ни у погледу морала и савести, него када обмањујеш оне који су ти дали поверење", додала је Захарова.

Суд разматра тужбу

Кијевски суд прихватио је на разматрање тужбу монаха Кијевско-печерске лавре, саопштила је информативна служба Украјинске православне цркве.

Прва седница заказана је за 26. април у 11 часова по московском времену, рекао је адвокат протојереј Никита Чекман. 

У тужби се наводи да је неопходно забранити музеју-резервату, на чијој се територији налази лавра, да предузима било какве акције против братије манастира све док се суђење не заврши. Суд је, такође, одобрио молбу манастира којом се сада од кијевских власти захтева да представе конкретне податке о природи наводног прекршаја које је починила УПЦ на територији лавре. 

У међувремену, игуман лавре митрополит Павле данас је припретио Зеленском и његовим људима Божјом казном због суза које је пролила братија манастира. "Наше сузе неће пасти на земљу, већ ће Вам пасти на главу", рекао је он.

Подсетимо, УПЦ је јуче требало да напусти лавру, али се то ипак није догодило. Канонска УПЦ је саопштила да неће напустити манастир све до коначне одлуке суда, наводећи да је за исељење братије потребно много више од писма које је стигло из музеја-резервата.

Министарство културе Украјине јуче је послало писмо Лаври у којем је саопштено да ће данас на територију манастира доћи комисија која ће захтевати од монаха да га напусте. 

Украјински портал "Страна.уа" пише да су неке комисије раније такође пристизале у манастир, али да се ништа заправо није десило јер су монаси настављали да раде као и обично.

Како ће се даље развијати ситуација зависиће од власти. Према писању овог медија, очекује се да ће Кијев ипак покушати да избегне директан физички сукоб са монаштвом и свештенством, те да ће прво пробати да преобрати припаднике УПЦ у ПЦУ, односно, у неканонску Православну цркву Украјине, коју признаје администрација Зеленског, али не и велики део православног света.

За сада се зна да је страну променила само једна особа - архимандрит Аврамиј. Њега је такозвани поглавар ПЦУ Епифаније одмах прогласио за намесника манастира.

"Страна.уа" још додаје ће Кијев сигурно наставити да покушава да доведе до раскола унутар УПЦ и тиме заустави противљење братије Кијевско-печерске лавре. 

УПЦ је поделила снимак у коме православни Украјинци говоре о последњим догађајима у Кијвско-печерској лаври и о њеном значају за духовни живот.

image