Магазин

"Руски дом" слави 90 година постојања

Отворен је 1933. године уз подршку краља Александра I Карађорђевића и на иницијативу руског комитета за културу. Од самог старта је постао нови дом за Русе који су изгубили своју домовину услед трагичних догађаја 1917. године и центар духовног и културног живота на Балкану.
"Руски дом" слави 90 година постојања© pixabay/Julius_Silver

Јубиларну годишњицу Руски центар за науку и културу - "Руски дом", обележиће низом културних догађаја, а у фокусу ће биће свечаности заказане за 6. и 7. април 2023. године.

У четвртак, 6. априла, са почетком у 15.30 часова, у Галерији ће бити отворена изложба архивске грађе, документарног дигитализованог материјала, уникатних предмета и уметничких дела из фондова водећих музеја Русије и Србије и приватних колекција. Изложба, реализована усарадњи са "Руским научним институтом" у Београду, даје целовиту и прегледну слику живота и рада руске емиграције у Краљевини СХС и делатности "Руског дома" у различитим периодима његовог постојања.

Након отварања изложбе у сали "Фјодор Шаљапин" ће биће уприличена Свечана академија на којој ће бити уручене награде заслужним појединцима и институцијама. У музичком делу програма наступиће Ирина Крутова, руска вокална уметница, која је захваљујући препознатљивом стилу и маниру извођења постала синоним за руску романсу.

У истој сали у петак, 7. априла, са почетком у 18 часова, биће одржан солистички концерт једног од најзначајнијих пијаниста данашњице, Бориса Березовског. Березовски ће наступити у Руском дому са програмом који је пажљиво припремао специјално за ову прилику. Концерту ће присуствовати Јевгениј Примаков, руководилац Федералне агенције "Россотрудничество", Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији, представници Владе Републике Србије и руско-српских пословних структура у области науке, културе и уметности Русије и Србије.

image