Свет

Ројтерс: Оптужница против Трампа поделила Американце, повећала му шансе да добије номинацију

Оптужница коју је суд на Менхетну подигао против Трампа показала је дубоке, страначке поделе у америчкој јавности
Ројтерс: Оптужница против Трампа поделила Американце, повећала му шансе да добије номинацијуGetty © Joe Raedle / Staff

Тужба против бившег председника Доналда Трампа поделила је Американце, али је повећала његове шансе да добије републиканску номинацију за изборе 2024, показали су резултати анкете коју су спровели Ројтерс и Ипсос.

Анкета је спроведена након што су тужиоци у Њујорку подигли оптужницу против Трампа због фалсификовања пословних књига.

Истраживање је показало да 49 одсто свих Американаца сматра да је исправно што ту тужиоци покренули кривични поступак против Трампа, први кривични поступак против бившег или актуелног америчког председника.

Анкета је показала око 84 одсто демократа сматра да су оптужбе оправдане, у поређењу са само 16 одсто републиканаца.

Око 40 одсто републиканаца рекло је да је због тога већа вероватноћа да ће гласати за Трампа 2024. године, док је 12 одсто рекло да је мање вероватно да ће га подржати. Још 38 одсто каже да оптужница нема утицаја на њих.

Трамп са великом разликом води у трци за кандидата републиканаца, а 58 одсто републиканаца каже да је он њихов омиљени кандидат. То је више у односу на 48 одсто у анкети коју је Ројтерс објавио пре подизања оптужнице.

Гувернер Флориде Рон ДеСантис, који још није ушао у трку за номинацију, на другом је месту по популарности, са 21 одсто.

Док су демократе и републиканци дубоко подељени по питању кривичног гоњења случаја, истраживање је показало да велики број анкетираних верује да је Трамп организовао исплате порно звезди Сторми Данијелс и манекенки Карен Мекдугал како не би причале о аферама. Око 73 одсто испитаних Американаца верује да је то случај, укључујући 55 одсто републиканаца.

Међутим, 76 одсто републиканаца сматра да су истраге против Трампа политички мотивисане, у поређењу са 34 одсто демократа.

Око 51 одсто свих испитаника, али само 18 одсто републиканаца, сматра да би оптужбе требало да спрече Трампа да се поново кандидује за председника.

image
VV inauguration
banner