Свет

Анкете: Трампова популарност у порасту после подизања оптужнице

Чак 57 одсто испитаника дало је предност Трампу у односу на његовог политичког противника, гувернера Флориде Рона Десантиса
Анкете: Трампова популарност у порасту после подизања оптужнице© Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Доналд Трамп је званично постао први бивши председник Сједињених Америчких Држава који се суочио са кривичним пријавама и на суду у Њујорку се изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице.

Међутим, Трампова популарност код америчке јавности и бирача је у порасту након подизања оптужнице, што су показали и резултати анкете "Јаху њуз-ЈуГов", која је спроведена непосредно након подизања оптужнице.

Чак 57 одсто испитаника дало је предност Трампу у односу на његовог политичког противника, гувернера Флориде Рона Десантиса кога је подржало 31 одсто учесника испитивања. Недавно, у фебрару, у овој трци водио је Десантис.

Трампа подржава све већи број независних гласача, евангелистичких хришћана и гласача свих узраста и нивоа образовања.

Друга анкета коју су 3. априла објавили Ројтерс и Ипсос такође је показала да је 48 одсто републиканаца рекло да жели Трампа за свог кандидата, у односу на 44 одсто у марту.

Десантис је у марту имао 30 одсто, док је та бројка након подизања оптужнице против Трампа пала на 19 одсто.

Анкета Си-Ен-Ен-а објављена уочи почетка суђења показала је да већина републиканаца не верује да је оно што је Трамп наводно урадио било незаконито, а мањи део њих чак и не верује да је погрешно.

Иако 60 одсто учесника анкете подржава подизање оптужнице против Трампа, већина њих сматра да је она политички маневар, а 76 процената да је политика играла улогу у овом случају.

image