Магазин

"Фејсбилдинг" - Гимнастиком за лице до младалачког изгледа

Да ли знате да само пет до десет минута гимнастике за лице може помоћи да ваша кожа буде затегнута и тонус мишића учвршћен? Гимнастика за лице нови је тренд у области неге, а ми вам доносимо 4 вежбе које ћете пожелети да уврстите у рутину и чији ће вас резултати за јако кратко време одушевити!
"Фејсбилдинг" - Гимнастиком за лице до младалачког изгледа© Canva / primipil

Уколико више волите природне и неинвазивне методе одржавања младалачког изгледа ваше коже, гимнастика за лице је права ствар – експерти су утврдили да  ова безопасна и уједно веома ефикасна метода у великој мери може заменити хируршке интервенције. Читава тајна младалачког изгледа, поред редовне неге, лежи у комплексу вежби којима се подстиче контурисање лица, заглађују ситне бора и изједначава тен – све за рачун учвршћивања тонуса мишића и стимулисања прокрвљености ткива.

За "фејсбилдинг", како другачије називају гимнастику за лице, нису вам неопходни никакви козметички производи, довољно је да испред себе имате огледало како бисте могли да испратите да ли правилно радите вежбе – веома је важно да седите правих леђа и водите рачуна о дисању током "тренинга". Које су то вежбе које нам могу помоћи да одржимо (или повратимо) младалачки изглед?

Вежба за отклањање бора чеоне регије

Седите удобно, опустите мишиће чела и обрве, никаква напетост не би требало да постоји на лицу. На средишњи део чела ставите руку, тако да средина длана покрива регију коју "тренирате" и благо притискајући повуците длан ка спољашњој страни чела. Затим замените руку и поступак поновите, овога пута на супротну страну. Вежбу радите један минут наизменично мењајући руке.

Вежба за затезање коже околоочне регије

Околоочна регија најосетљивији је део нашег лица, те водите рачуна да покрети не буду агресивни, већ благи и пријатни. Средње прсте обе руке поставите на сам "корен" носа – место где се спајају нос и чело, а кажипрсте обе руке наслоните на спољашње углове очију. Поглед усмерите ка горе водећи рачуна да не активирате мишиће чела (дакле, само покрет очних јабучица, ништа више), а затим благим и спорим покретом "подигните" доње капке ка горе и тај положај задржите до две секунде.

Да подбрадак оде у заборав - две вежбе за контурисање лица

Највећи непријатељ лепих контура лица је подбрадак, а да бисте га се решили потребно је мало да се потрудите: седите, опустите рамена и забаците главу уназад, тако да подбрадак "гледа" у плафон. Уколико сте исправно наместили главу, том положају би требало да осетите како се вратни мишићи опуштају, а врат и подбрадак "затежу". Из тог положаја направите "пачији кљун" – највише што можете "напућите" усне и задржите положај, а да бисте преконтролисали себе да ли исправно радите проведите да ли осећате ангажовање мишића у области грла. Ову вежбу поновите у три серије – свака по 10 секунди.

Још једна веома ефикасна вежба која вам може помоћи да победите подбрадак је ова: стегните прсте руке у песницу, седите и браду наслоните на песницу водећи рачуна да вам глава буде у хоризонталној равни са столом и пружајући руком отпор, отварајте и затварајте уста 30 пута.

Да ли је гимнастика за лице препоручљива свима

Као и увек, пре укључивања нових препарата или вежби, неопходно је посаветовати се са дерматологом (или специјалистом из области максилофацијалне медицине или ортопедије у случају повреда) ради утврђивања испуњења свих предуслова – у овом случају контраиндикације би могле бити:

  • Раније повреде вратних пршљенова или вилице,
  • Преосетљива кожа лица, постојање црвенила као последице сунчања или појава херпеса
  • Повреде нерава лица
  • Тренутни статус тонуса мишића лица – ради утврђивања адекватне технике, јачине притиска и евентуалног проналаска алтернативе.
image