Србија и Балкан

Патријарх Порфирије на васкршњем ручку са бескућницима: Богат је онај који има поверење у Бога ВИДЕО

Патријарху Порфирију је традиција да васкршњи ручак проведе са бескућницима у црквеној народној кухињи Верског добротворног старатељства у Београду
Патријарх Порфирије на васкршњем ручку са бескућницима: Богат је онај који има поверење у Бога ВИДЕО© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Патријарх српски Порфирије традиционално је провео Васкрс на ручку са бескућницима у црквеној народној кухињи Верског добротворног старатељства у Београду.

Патријарх српски Порфирије рекао је да "онај ко има вере и поверења у Бога, тај је богат".

Патријарх је рекао да је "Господ учинио да је смрт беспомоћна и да нема снагу, обеснажио је смрт и пролазност и све учинио вечним, своје царство, царство Божје, учинио нама доступнима на дан васкрсења његовог и отворио је двери царства Божјег".

Истакао је да је "Исус и нас учинио да можемо и мали, слаби, немоћни и промашени често постати пуноправни грађани царства његовог и корисници сваке лепоте, благодати и добра у његовом царству".

Рекао је и да је радостан што је са бескућницима окупљен у љубави Христовој, у љубави Васкрслог Христа, што је, како је рекао, најважније.

"Све можемо имати. И материјалних добара и славе и моћи, али ако љубави немамо, како каже апостол Павле, онда смо празни, онда смо као празно звоно које звечи, али што је најгоре онда смо изнутра празни, онда све то што јесмо и што имамо постаје нам терет, слама нас, не чини нам радост, не чини нас опуштенима, а с друге стране можемо бити лишени свега, али ако љубави и вере у Христа имамо, онда ма колико споља изгледали да смо осиромашени, благодаћу Божијом, његовим богатством обогаћени, ми постајемо најбогатији на свету и они који имају највише", рекао је патријарх и додао да реч богат у било чему пре и изнад свега значи имати Бога.

Истакао је да је смисао оно што је у исто време највеће и најважније богатство и највећа и најважнија вредност.

"Ако верујемо у Бога, трудимо се да држимо заповести његове онда смо засигурно већ овде и сада независно да ли смо знаменити, познати или незнатни и непознати, независно од свега тога, ми смо, што је најважније, испуњени смислом", рекао је патријарх Порфирије.

Како је нагласио, смисао једино може дати Христос син Божији, распет и васкрсли.
Окупљене је поздравио хришћанским поздравом Христос Васкрсе.

Верско добротворно старатељство, које у окриљу СПЦ делује већ пола века, данас окупља 300 волонтера који несебично помажу сиромашнима, болеснима, усамљенима, али и онима којима је потребан правни савет и подршка у школовању.

Дан раније, на Велику суботу, упокојила се мајка патријарха Порфирија, Радојка Перић.

Верско добротворно старатељство финансира се од два процента прихода београдске црквене општине. То значи да део новца верника који издвоје као прилог се троши за потребе ове установе. Републичка дирекција за робне резерве сарађује са ВДС-ом тако што их снабдева намирницама које су вишак.

Заинтересовани који желе да се информишу о раду ВДС-а, да донирају или помогну учествовањем у некој акцији, могу да посете сајт starateljstvo.rs и инстаграм страницу vdsspc.

image
VV inauguration
banner