Магазин

"Правило 5+3" за бољу организацију и мање стреса

Када планирамо задатке није довољно направити само добар распоред активности, већ и бити реалистичан - шта је нека норма коју је могуће испунити током дана, а шта је просто немогуће уклопити у 24 часа и притом не прегорети. Психолози су открили веома ефикасно правило планирања које су назвали Правило 5+3", а ми вам откривамо о чему се ради и како оно помаже у организацији.
"Правило 5+3" за бољу организацију и мање стреса© Canva / Ron Lach

Дешава се да нас умор савлада још у фази планирања, а задаци које смо распоредили за данас "висе над главом" и чекају да се покренемо малтене до поднева. Психолози сматрају да је оваква појава сасвим природна, јер превише обавеза може довести до изгарања и пре него што почнемо да се њима бавимо, од само размишљања и одуговлачења, а затим остатак енергије утрошимо да се натерао да кренемо, и тако у круг.

Како ради "Правило 5+3"

Због чега је тајна успеха управо у овим бројевима? Све је и више него једноставно, а према мишљењу психолога, дневно треба да имамо највише осам задатака, а њихово распоређивање требало би да изгледа овако:

Један главни задатак - један од осам задатака треба да буде главни, онај који ће бити приоритетан без обзира на све, и који ћете по сваку цену завршити

Један важан задатак - важном задатку уделићете највише времена, а он може бити како пословне природе, тако и нешто из области личног развоја

Обични задаци - три обична задатка која не захтевају посебну пажњу су норма, све остало је претеривање на уштрб продуктивности и среће

Преостала три задатка - нека буду нешто што баш волите да радите, на пример хоби или кућни послови у којима уживате.

"Правило 5+3" најбоље ради уколико своје обавезе пишете увече за ујутру, а приликом састављања плана немојте заборавити најважнији део формуле: главни задатак радите обавезно, са највише фокуса и најдуже, а обичне лагано и без журбе, по редоследу.

Правило преноса задатака - како растеретити списак обавеза без гриже савести

Уколико вас непрестано прати осећај да сте преплављени обавезама и немате времена ни за себе, а камоли за друге, покушајте да у своју рутину укључите такозвано "правило преноса": запишите на папир пет задатака од најважнијег до најмање важног, а затим пустите да тај списак "одлежи" док свој фокус преместите на нешто друго.

Када се вратите списку, погледајте га још једном и размислите које обавезе са списка се можете "одрећи" односно скинути је са списка без последица, а затим то и урадите – или је пребаците за сутра или неки други дан током недеље, или је потпуно избришите са списка. Овакво преношење обавеза показало се као веома ефикасно у борби са стресом и изгарањем.

image
VV inauguration
banner