Србија и Балкан

Командант Кфора: Остајем у блиском контакту са начелником Генералштаба Војске Србије

На питање да ли је планирано повећање броја припадника Кфора до краја 2024. године Улташ није одговорио директно
Командант Кфора: Остајем у блиском контакту са начелником Генералштаба Војске СрбијеGetty © Erkin Keçi/Anadolu via Getty Images

НАТО савезници и партнери у потпуности подржавају свакодневне напоре Кфора да обезбеди безбедно и сигурно окружење за све заједнице које живе на Косову и Метохији и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно, каже у интервјуу за Косово онлајн командант Кфора генерал Озкан Улуташ.

На питање да ли заиста постоји опасност напада из централне Србије на простор КиМ, као што су то у претходном периоду често понављали представници власти у Приштини, генерал Улуташ наводи да је Кфор фокусиран на своју дугогодишњу мисију засновану на јасном мандату УН, према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999.

"А то је да обезбеди безбедно и сигурно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања; у сваком тренутку и непристрасно. Стога, ми стално пратимо сва релевантна дешавања која могу утицати на безбедност широм Косова и регионалну стабилност. Посвећени смо спречавању било каквог ризика од ескалације. Кфор има добре ресурсе и постављен је да се бави свим изазовима који могу утицати на безбедносно окружење, у складу са нашим мандатом УН. Остајем у блиском контакту са начелником генералштаба Војске Србије, као и са институцијама и безбедносним организацијама на Косову", каже командант Кфора.

Напомиње да се никада не упушта у било какве спекулације о будућности, те да су он и цело особље Кфора под његовом командом фокусирани на своју мисију.

"Кфор наставља да делује као трећи безбедносни одговор, у блиској сарадњи са Косовском полицијом и мисијом ЕУ за владавину права (Еулекс), који су први и други безбедносни одговорни. Од маја прошле године, распоредили смо 1.000 додатних војника на Косово, повећали присуство Кфора на северном Косову и утростручили број патрола, укључујући и дуж административне граничне линије. Ово је било највеће појачање наше мисије у последњој деценији", рекао је Улташ.

Упозорава да се на друштвеним мрежама шире лажне вести о наводном премештању трупа, што оцењује као неодговорно и опасно и негативно утиче на добробит и безбедност свих заједница.

"Важно је да сви погледају чињенице и пажљиво провере њихове изворе. Кфор ће наставити да игра своју улогу, спроводећи свој мандат УН у сваком тренутку и непристрасно и одржавајући транспарентан приступ према свим људима који живе на Косову, кроз редовне патроле, ангажовање са локалним заједницама и комуникацију са представницима локалног и регионалног медијског окружења", каже Улташ.

Говорећи о војној вежби Војске Србије на Пештеру којој је присуствовао, Улташ је рекао да она одражава делотворан однос између Кфора и Војске Србије током година, што потврђују запажања Кфора о прошлим вежбама и редовним контактима са начелником генералштаба Војске Србије.

"Редовна и транспарентна комуникација, такође са безбедносним организацијама на Косову, кључна је за безбедност свих људи који живе на Косову и за регионалну стабилност", рекао је он.

На питање да ли је планирано повећање броја припадника Кфора до краја 2024. године Улташ није одговорио директно, већ наводи да је недавно посетио штаб НАТО-а у Бриселу, где се састао са највишим цивилним и војним званичницима укључујући генералног секретара Јенса Столтенберга, као и са амбасадорима свих земаља које дају трупе у мисију Кфора.

"Информисао сам Северноатлантски савет о најновијим безбедносним трендовима широм Косова и региона Западног Балкана и о приоритетима Кфора у недељама и месецима који долазе. НАТО савезници и партнери у потпуности подржавају наше свакодневне напоре да обезбедимо безбедно и сигурно окружење за све заједнице које живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно. НАТО се држи курса. Кфор је мисија заснована на условима. Увек ћемо обезбедити да наша мисија остане добро опремљена и добро постављена да настави са спровођењем свог мандата УН као трећег безбедносног одговорног лица, у блиској сарадњи са Косовском полицијом и мисијом владавине права ЕУ", закључио је он.

image