Русија

Украјина дроновима напала Кремљ; Москва: Атентат на Путина; Зеленски негира напад

Председник Русије је добро, поручују из Москве док Кијев негира умешаност

Прес служба председника Русије Владимира Путина саопштила је данас да су украјинске снаге током протекле ноћи дроновима напале председничку резиденцију у Кремљу.

Како јављају медији, руске војне и обавештајне агенције онеспособиле су два дрона, а повређених није било. 

Председник Русије је добро и он данас нормално наставља са својим раније планираним дневним активностима, додају из Кремља.

Реч је о планираној терористичкој акцији и атентата уочи велике параде 9. маја, посвећене победи током Другог светског рата, саопштила је званична Москва. У саопштењу се додаје Русија задржава право да узврати "било где и кад год сматра потребним" као одговор на напад дроном на резиденцију председника Владимира Путина.

"РИА Новости" преносе да Путин није био у Кремљу у тренутку напада, док очевици тврде да се прва експлозија чула у 2.30 по московском времену, а друга неколико минута касније.

Међутим, председник Украјине Владимир Зеленски тврди да Кијев није напао ни Москву ни Путина, преносе "РИА Новости".

Десна рука украјинског председника Михаил Подољак је изјавио да Кијев нема никакве везе са нападом два дрона на Кремљ, преноси агенција Франс прес.

И портпарол украјинског председника Сергеј Никифоров је негирао умешаност Украјине у напад на Кремљ, рекавши да нема информације о синоћним нападима на Кремљ.

"Како је председник Зеленски више пута изјавио, Украјина усмерава све расположиве снаге и средства да ослободи своје територије, а не да напада друге", написао је Никифоров на Телефраму.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков у међувремену је додао да ће се парада у Москви одржати 9. маја, по плану, упркос последњем инциденту, док је градоначелник престонице поручио да је Москва од данас забранила употребу дронова у граду, осим уколико се не ради о летелицама чије је коришћење дозволила држава. 

Неки Телеграм канали упозоравају да је могуће да Кијев припрема диверзију на дан параде како би се постигао медијски ефекат. Канал "Иди и сматри" јавља да је највероватније да ће напади најпре бити организовани у пограничним областима Русије - Брјанској, Белгородској и Курској, које су и иначе честа мета украјинских служби.

Извор овог канала тврди да се у Сумској области Украјине увелико припрема диверзија, у којој, наводно, учествују и НАТО инструктори.

Убрзо након ове вести, гувернер Брјанске области је саопштио да 9. маја, неће бити одржана традиционална парада и шетња јер, како је казао, најбитнија је сигурност грађана.

Руски стручњак за РТ: Дронови су могли бити састављени у оближњој територији

Руски војни аналитичар Александар Степанов је у изјави за РТ назвао је могућим сценарио где су дронови састављени на оближњим територијама, укључујући и Подмосковље. Са друге стране, међутим, видео показује да је ово прилично велики уређај. Распон крила је око 2,5 - 3 метра.

Такође је сасвим могуће да се ради о истим дроновима камиказама, које је крајем прошле године представила Украјинска одбрамбена индустрија (Ukrainian Defense Industry), главни произвођач војно-индустријског комплекса Украјине, оценио је Степанов.

Ови дронови су могли да прелете велики део територије Руске Федерације зато што готово сви системи ПВО тешко могу да открију не само наше, већ и стране дронове.

Дронови лете на веома малим висинама, могу да се крећу по одређеним координатама без емитовања икаквог зрачења. Направљени су тако да буду што мање упадљиви за системе пресретања и радарске станице, наводи руски стручњак и оцењује да, сходно томе, постоји неколико могућих сценарија.

Степанов истиче да су се беспилотне летелице свакако могле превести на оближњу територију, оценивши да је то најлакша опција за најефикасније коришћење и склапање дронова.

Главно питање је како је допремљен експлозив који је постављен у дрон, наводи стручњак и додаје да ту шема може бити слична као у случају са нападом на Кримски мост, када је експлозив достављен из иностранства. Врло је могуће да су делови дронова такође испоручени на територију Руске Федерације из других држава, додаје Степанов.

image