Русија

Лавров: Покренућемо питање украјинске "прљаве бомбе" у УН; Стигао одговор: Немамо начина да сазнамо

Док шеф руске дипломатије о плану Кијева алармира међународне структуре, руски генерал-пуковник Игор Кирилов упозорава да се радови на стварању "прљаве бомбе" приводе крају
Лавров: Покренућемо питање украјинске "прљаве бомбе" у УН; Стигао одговор: Немамо начина да сазнамоwww.globallookpress.com © MFA Russia

Након најава да би Кијев могао да употреби "прљаву бомбу" у Украјини и да за то окриви Москву, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да Русија намерава да покрене то питање у Уједињеним нацијама.  

"Након јучерашњих телефонских разговора руског министра одбране Сергеја Шојгуа и његових колега из Француске, Велике Британије, Турске, али и са шефом Пентагона Лојдом Остином у петак, током којих их је упознао са претњама, предузели смо неопходне кораке да ово питање покренемо у међународним структурама, пре свега у УН у Њујорку", рекао је Лавров коментаришући изјаве о могућим провокацијама Кијева уз употребу "прљаве бомбе".

Тим поводом огласили су се из УН. У позадини извештаја о провокацији прљаве бомбе која се припрема у Украјини, УН позивају стране да избегавају кораке који би могли да доведу до погрешне процене или ескалације, рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик на брифингу.

"Свесни смо извештаја медија. Немамо начина да сазнамо да ли је то тачно или не. Наш став по овом питању, као и по многим другим, је да све стране треба да избегавају било какву радњу која би могла да доведе до погрешне процене и ескалације већ деструктивни сукоб", рекао је он.

Лавров је додао да Русија још нема информације да ће Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) послати своје стручњаке у Украјину.

"Што се тиче изјаве украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе да је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси пристао да пошаље мисију експерата, немам такве информације. Имам информацију да је Гроси такав захтев примио и он је, одлазећи у иностранство, рекао да ће овај захтев бити размотрен", рекао је Лавров новинарима.

Како је известила "РИА Новости", кијевски режим припрема провокацију на својој територији у виду детонације "прљаве бомбе", експлозивне направе која комбинује радиоактивни материјал са конвенционалним експлозивом. Сврха те провокације је да се Русија оптужи за коришћење оружја за масовно уништење у Украјини и да се на тај начин покрене антируска кампања у свету која има за циљ подривање поверења у Москву.

Нуклеарни терориста

По овом питању данас се огласио и генерал-пуковник Игор Кирилов, начелник Радијационе, хемијске и биолошке одбрамбене трупе Руске Федерације, рекавши да Украјина употребом "прљаве бомбе" жели да представи Русију као нуклеарног терористу.

"Радове на стварању 'прљаве бомбе' Украјинa већ приводи крају. Према информацијама које имамо, две организације у Украјини имају конкретна упутства за стварање такозване 'прљаве бомбе'. Радови су у завршној фази", указао је Кирилов.

Он је додао да Москва зна за контакте између кабинета председника Украјине и представника Велике Британије о могућој набавци технологије нуклеарног оружја.

Претња провокацијама

Како је објаснио генерал-пуковник, Кијев планира да радиоактивне изотопе из "прљаве бомбе" сними из ваздуха, што ће, како се очекује у кабинету Владимира Зеленског, омогућити оптуживање Кремља за употребу оружја за масовно уништење. Сличне методе, како је рекао Кирилов, Запад је већ користио када је у Сирији истраживао употребу хемијског оружја.

"У Украјини постоје постројења нуклеарне индустрије која имају залихе радиоактивних супстанци које се могу користити за стварање 'прљаве бомбе'. То су три оперативне нуклеарне електране: Јужно-украјинска, Хмељничка и Ровењска са девет базена истрошеног нуклеарног горива, којe садрже до хиљаду и по тона уранијум-оксида", прецизирао је Кирилов.

Генерал је подсетио да се компоненте за "прљаву бомбу" могу наћи и у недавно отвореном предузећу за прераду радиоактивног отпада "Вектор", при Хемијском кабинету у Каменском, yatim на одлагалиштима радиоактивног отпада "Бурјаковка", "Подлесни" и "Россоха", која могу да се приме више од 50.000 кубних метара радиоактивног отпада. Поред тога, Источни рударско-прерађивачког комбинат вади руду уранијума у ​​два рудника капацитета до 1.000 тона годишње, додао је Кирилов.

Према његовим речима, Украјина има и научну базу за прављење "прљаве бомбе". Реч је о Харковском институту за физику и технологију, чији су научници учествовали у нуклеарном програму СССР-а, где још увек раде различити експериментални објекти, укључујући термонуклеарна постројења "Ураган", као и Институт за нуклеарна истраживања Националне академије наука у Кијеву, у коме се спроводе истраживања реактора коришћењем високоактивних радиоактивних материјала.

Могуће последице

Експлозија муниције мале снаге са нуклеарним пуњењем, како је приметио Кирилов, довешће до радиоактивног зрачења подручја на површини до неколико хиљада квадратних метара.

"Министарство одбране је организовало рад на сузбијању могућих провокација из Украјине. Оружане снаге и средства су спремне за извршавање задатака у условима радиоактивног зрачења", рекао је Кирилов.

image