Србија и Балкан

Протест дела опозиције испред Народне скупштине: Траже гашење медија и мање насиља

Организатори захтевају и смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића, министра просвете Бранка Ружића и директора БИА Александра Вулина, као и хитно сазивање седнице Народне скупштине на којој ће се размотрити одговорност Владе Републике Србије и безбедносна ситуација у земљи
Протест дела опозиције испред Народне скупштине: Траже гашење медија и мање насиља© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Већи број грађана окупио се на скупу дела опозиције у организацији Демократске странке, Народне странке, Не давимо Београд, странке Заједно, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана, Синдиката Слога, испред Народне скупштине на протесту против "насиља у Србији".

Ипак, тешко је отети се утиску да прошлонедељну несрећу која је задесила Србију организатори покушавају да искористе за промоцију сопствених политичких циљева.

Наставница Марина Видојевић, активисткиња покрета Крени-промени, испред организатора протеста прочитала је захтеве. Траже се "заустављање даље промоције насиља у медијима и јавном простору, смена РЕМ-а, укидање појединих штампаних медија и таблоида, као и одузимање националних фреквенција медијима који промовишу насиље".

Поред тих захтева, организатори траже и смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића, министра просвете Бранка Ружића (који је већ поднео оставку) и директора БИА Александра Вулина, као и хитно сазивање седнице Народне скупштине на којој ће се размотрити одговорност Владе Републике Србије и безбедносна ситуација у земљи.

Организатори протеста су навели да је рок за испуњење захтева петак 12. мај.

Међу окупљенима су, како наводи Танјуг, председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник Демократске странке Зоран Лутовац и посланик ДС-а Срђан Миливојевић, председник Народне странке Вук Јеремић и потпредседница Санда Рашковић Ивић, Радомир Лазовић из Не давимо Београд, као и Александар Јовановић Ћута, потпредседник странке Заједно.

Улице око Народне скупштине су затворене, а грађани су се упутили ка Влади Србије.

Какав је план за смањење насиља у Србији?

Посланица из Зелено-левог фронта Јелена Јеринић навела је у јутарњем програму "Нове С" да је слоган под којим се окупљају "Србија против насиља", и устврдила да су захтеви протеста усмерени управо на смањење нивоа насиља.

Као "дугорочне узроке" несрећних догађаја прошле недеље посланица Јеринић је навела "свеопшту нормализацију насиља" у нашем јавном простору. 

Јеринић је навела да "нормализација насиља" не потиче "од јуче", већ да, како је указала, траје последњих 30 година, а као пример узела је "величање ратних злочинаца".

Приликом гостовања Јеринић је навела да овај део опозиције од власти у Србији тражи смену руководства РЕМ и РТС, одузимање националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи и "забрану таблоида који промовишу насиље", наведено је на сајту "Нове" чији је власник, компанија "Јунајтед медија", такође конкурисала за доделу националне фреквенције за телевизије "Н1" и "Нова С".

Управо је портал "Нова" један од медија који су, уз таблоиде, на груб начин погазили новинарски кодекс при извештавању о трагедији из ОШ "Владислав Рибникар", када су лицитирали бројем жртава, "сахрањивали" преживеле и објављивали личне податке дечака који је извршио напад.

Овај случај злоупотребе медијског простора, међутим, није наишао на осуду организатора данашњег протеста.

image