Русија

Захарова: И Русија и Кина памте НАТО бомбардовање Београда

Вашингтон није убедио Пекинг да је напад, као што су то тада тврдиле Сједињене Америчке Државе, био случајан, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: И Русија и Кина памте НАТО бомбардовање Београдаwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија и Кина нису заборавиле НАТО бомбардовање кинеске амбасаде у Београду, рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, подсећајући на догађај од 7. маја 1999. године, када је Алијанса извршила шокантан напад на кинеско дипломатско представништво у Србији. 

"Вашингтон није убедио Пекинг да је напад, као што су то тада тврдиле Сједињене Америчке Државе, био случајан, те да су мета, заправо, били српски објекти у непосредној близини амбасаде", рекла је Захарова. 

"Вест о нападима на кинеску амбасаду у Југославији изазвала је прави шок, иако је свет до тада већ био сведок великог броја НАТО злочина против Срба. Америчка страна је формално саопштила да је дошло до 'грешке при избору циља' (за напад). НАТО се правдао да су наводно планирали да нападну зграду југословенске Савезне дирекције за промет робе посебне намене, која се бавила извозом и увозом оружја, тврдећи да су се користиле застареле мапе, на којима није било зграде амбасаде".

Без обзира на то што су Американци покушали да се искупе за злочин, исплативши компензације рођацима оних који су тада погинули у Београду, "власти и народ Кине памте напад Вашингтона на зграду њиховог дипломатског представништва у Београду 1999. године и не планирају да забораве овај злочин", рекла је Захарова.

Ово, како је додала, потврђују и последње изјаве портпарола кинеског Министарства спољних послова, који је подсетио и ове године на инцидент и том приликом истакао да Вашингтон и данас наставља да подрива стабилност у свету и подстиче противречности у Азијско-пацифичком региону. 

"Са своје стране хтели бисмо да ставимо до знања да се слажемо са оценама наших кинеских пријатеља. Дошло је време да се стави тачка на замену легитимних механизама који се користе за регулисање међународних односа некаквим правилима Запада", креираних са циљем да се задовоље интереси "златне милијарде", рекла је портпаролка, додајући да се са овим нелегитимним процесима почело за време кризе у тадашњој Југославији.

Русија и Кина се залажу за један праведан свет и суверено право свих земаља да самостално одређују своју политику. Наставићемо да заједнички развијамо наше државе у том смеру, закључила је она. 

Зеленски издао и своје претке: Уништио сећање на подвиг милиона Украјинаца и поклонио се фашистичком крсту

Кијевски режим је још једним бесрамним чином показао своју покорност и жељу да се приклони западним господарима - издао је сећање на своје претке, рекла је Захарова током брифинга, коментаришући одлуку украјинског председника да уместо Дана победе, 9. маја прославља Дан Европе.

Дан победе је, како је рекла, за већину Украјинаца светиња. Међутим, Зеленски је својом одлуком одбацио подвиг милиона Украјинаца и издао сећање на оне који су бранили земљу од фашистичке Европе, нагласила је.

"Уништио је и сећање на свог деду, чији је гроб годинама посећивао, али сада га, по свему судећи, сматра својим непријатељем. Деда Зеленског се борио против предака садашњих господара његовог унука", указала је руска званичница, додајући да "модерни украјински нацисти на овај начин покушавају да 'компензују' горчину пораза који су њихови идоли претрпели пре 78 година".

Највероватније, како је рекла Захарова, деда Зеленског би свом унуку стога препоручио да "прође кроз медицинску рехабилитацију".

И док је Москва јуче славила Дан победе на паради на Црвеном тргу са лидерима чланица Земаља независних држава (ЗНД), Украјина, чија је територија била под непријатељским јармом 40 месеци – од првих часова рата до краја октобра 1944. године – није одала почаст подвигу народа СССР-а и ветеранима Другог светског рата, подсећају још једном из Москве.

Срамно лажирање историјских чињеница се наставља

У том духу, у Украјини, али и другим земљама, данас се ради на уништавању совјетских споменика.

Кијев организује рушење спомен-обележја војника Црвене армије широм земље, због чега је раније усвојен и одговарајући закон, којим су овакве акције легализоване, подсећају данас из министарства.

"Кијевски режим више од 9 година чини све да свој народ лиши херојске историје и сећања на милионе људи који су се жртвовали за слободу и мир", истакла је портпаролка.

Она се осврнула и на ситуацију у Пољској, у којој су власти 5. маја у граду Глубчице уклониле споменик посвећен совјетским војницима који су током Другог светског рата дали свој живот за ослобођење тог места од Немаца. Упркос великој жртви Совјета, један од учесника ове срамне акције ових дана је рекао да су се 1945. године борили не ослободиоци против окупатора, већ "једно зло против другог", јер, како је казао, "и једни и други су хтели да униште Пољску и Централну Европу".

Стога се ове акције уклањања совјетских споменика, како објашњава даље Захарова, јавности представљају не као уништавање споменика, већ пропагандистичког објекта, који говори о стварима, којих наводно није ни било.

Како је рекао председник пољског Института за национално сећање, не ради се о томе да се просто уништавају некакви споменици, већ се ради о "борби за свест нове генерације Пољака".

Као резултат оваквог расположења дела јавности у Пољској, током последњих годину дана у тој земљи је уништено 28 совјетских споменика, признало је руководство овог института, подсећа Захарова.

САД не знају шта је то одговорност

Одговарајући на питање новинара како коментарише недавну изјаву америчког државног секретара Ентони Блинкена, који је рекао да Кијев има право сам да одреди како ће се бранити, портпаролка је изјавила да ово указује на то да Вашингтон не зна шта је то одговорност, што се јасно могло видети и раније, почевши још од кризе у бившој Југославији па све до сада

Због тога је, како је казала, данас битно и то што на Западу покушавају да измене историјске чињенице, јер "ако нема историјског сећања, нема ни одговорности", односно, она се може избећи.

Ипак, Захарова упозорава да, у том случају, и Москва може да се руководи таквим принципима, и прибегава било каквим одлукама како би одбранила своје националне интересе. 

Речи Блинкена заправо су сигнал кијевском режиму који би Украјину требало да подстакне на још већи број злочина и ескалацију, закључила је портпаролка. 

О плановима НАТО-а да отвори своју канцеларију у Јапану

Коментаришући питање новинара кинеских медија, Захарова се осврнула на планове Алијансе да у Јапану отвори своју канцеларију ради консултација са регионалним субјектима.

Према њеним речима, ово јасно потврђује да "НАТО има глобалне амбиције да ојача своју позицију у том делу света", ширећи антируску и антикинеску политику.

Отварање канцеларије у Азијско-пацифичком региону довешће до милитаризације региона, рекла је Захарова, обраћајући се Јапану, након чега је додала да, када је реч о безбедности, Запад, по свему судећи, није задовољан свиме оним што су земље тог региона до сада постигле. 

Да ли су Американци у том региону успели да доведу до некаквих позитивних промена, да зближе Јужну и Северну Кореју? Где сте видели тај пример до сада који бисмо могли да истакнемо и да онда кажемо да Вашингтон има морално право да, када је реч о безбедности, шири свој утицај у другим деловима света, упитала је Захарова. 

Оваквих примера нема, закључила је она. Са друге стране, како је казала, треба истаћи да постоје конкретни примери који показују да САД изазивају различите негативне процесе на међународној сцени, као, на пример, то што Американци покушавају да доведу до ескалације ситуације између Пекинга и Тајвана.

Осим тога, Вашингтон не одустаје ни од милитаризације информационог поља, због чега користи шпијунске програме за илегално приступање различитим информационим системима у другим земљама. 

"Они раде на милитаризацији информационог поља и то не крију", додала је она, рекавши да САД, притом, константно покушавају да Кину и Русију у очима јавности некако повежу са хакерима, као да у Вашингтону, у њиховим безбедносним службама, хакери не постоје.

Уз то, цела ствар звучи још циничније ако се, како је казала, узме у обзир да америчке компаније, укључујући и "Гугл" и "Мету", учествују у обуци украјинских хакера.

image
VV inauguration
banner