Спорт

Ел Тумама стадион

"Ел Тумама стадион" један је од два у Дохи, главном граду Катара, на којем ће бити игране утакмице Светског првенства. Овај објекат има капацитет од 40.000 седећих места и један је од најмодернијих на Блиском истоку.
Ел Тумама стадионGettyimages.ru © David Ramos

Налази се у истоименом делу града и веома близу међународног аеродрома "Хамад".

"Ел Тумама" је још једно откриће захваљући главном архитекти Арапског инжењерског бироа Ибрахиму Џајди. Своје "чедо" дизајнирао је тако да изгледа као традиционална такија, капа која је карактеристична за мушкарце са Блиског истока, а носи се под марамом кефијом.

Стадион је изграђен за нешто мање од четири године захваљујући великој сарадњи грађевинских компанија из Катара и Турске. Отворен је у октобру 2021. за финале Купа емира, а био је и домаћин Арапског купа.

На Мундијалу ће на овом стадиону бити игране утакмице Сенегал – Холандија, Шпанија – Костарика, Катар – Сенегал, Белгија – Мароко, Иран – Сједињене Америчке Државе и Канада – Мароко.

Као што је случај са многим другим стадионима, половина седећих места после првенства ће бити демонтирана и донирана неразвијеним земљама.

Као и већина других стадиона на којима ће бити играно првенство, "Ел Бајт" је од Глобалног система процене одрживости (ГСАС) добио оцену пет звездица за дизајн и конструкцију.

У мају 2018. додељена му је награда "MIPIM/Architectural Review Future Project Award" у категорији спортских објеката и стадиона.

Бројни медији широм света извештавали су о нехуманим условима живота и рада радника који су градили стадионе у Катару.

Британски "Гардијан" је објавио да је, откако је ова земља добила организацију Светског првенства, погинуло 6.500 радника, углавном миграната из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.

"Скај спорт" је урадио документарни филм о условима радника, па је некадашњи капитен Манчестер јунајтеда, а сада новинар наведене телевизије Гари Невил, истакао да је "шокиран" ониме што је видео у Катару.

Због тога је и компанија "Хумел" одлучила да креира "невидљиве" дресове за репрезентацију Данске, у част "невидљивим жртвама", док су из организационог одбора првенства демантовали овакве наводе и истакли да осуђују "тривијализацију њиховог труда и истинске посвећености циљу да заштите здравље и сигурност 30.000 радника који су изградили стадионе".

image