Свет

Европа отима руску имовину: Пронашли смо ћуп злата који мора бити заплењен (ВИДЕО)

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен: имамо радну групу "Ухвати и замрзни"
Европа отима руску имовину: Пронашли смо ћуп злата који мора бити заплењен (ВИДЕО)www.globallookpress.com © IMAGO/Christian Spicker

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и немачки канцелар Олаф Шолц залажу се за "нови Маршалов план" за обнову Украјине. Међународна експертска конференција о опоравку, реконструкцији и модернизацији Украјине сазвана је у Берлину 25. октобра 2022. 

Закључено је да треба да се разговара о томе "како да се финансира опоравак, реконструкција и модернизација Украјине у годинама и деценијама које долазе", рекао је Шолц, који је био домаћин састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

 "Разматра се ништа мање него стварање новог Маршалова плана за XXI век, генерацијски задатак који мора да почне сада", истакао је немачки канцелар.

Лајенова је рекла да Светска банка процењује цену штете за Украјину до сада на 350 милијарди евра (345 милијарди долара).

Циљ ЕУ није да замрзне, већ да конфискује руску имовину у Европи, а имамо радну групу која се зове "Ухвати и замрзни", изјавила је Урсула фон дер Лајен.

Присталице Кијева морају већ да разговарају "како да одрже финансирање опоравка, реконструкције и модернизације Украјине у годинама и деценијама које долазе", сматра Шолц.

Украјински председник Володимир Зеленски се обратио учесницима скупа у видео обраћању из Кијева. Зеленски је позвао на надокнаду штете тако што би се запленила руска имовина.

Исту идеју изнео је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

"Постоји огроман ћуп злата који треба узети и посветити реконструкцији Украјине, а то је руска имовина — имовина Руске Федерације и руских олигарха", сматра Моравјецки. "Замрзавање заиста не значи превише. Мора бити заплењено."

"Воља постоји...Инсистирамо на владавини права... Овај процес мора бити правно исправан." поентирала је заплену руске имовине председница Европске комисије.

Шолц и фон дер Лајен позвали су у уторак у помоћ Украјини челнике Међународног монетарног фонда, Организације за економску сарадњу и развој, Европске инвестиционе банке, Европске банке за обнову и развој, Програма УН за развој и друге.

Украјински премијер Денис Шмихал рекао је да се нада да ће "платформа за финансијску координацију" бити успостављена до краја ове године.

"Немамо времена за губљење. Обим разарања је запањујући", осврнула се на руску специјалну војну операцију Урсула фон дер Лајен.

„Потребне су нам све руке на палуби — Г7, ЕУ, Европа; јаки партнери као што су Сједињене Државе, Канада, Јапан, Уједињено Краљевство, Јужна Кореја, Аустралија, Нови Зеланд и многи, многи други." изразила је своје наде председница Европске комисије.

Подсећамо, Маршалов план је била иницијатива након Другог светског рата, коју су спонзорисале САД и која је помогла оживљавању западноевропских економија. Дуго се сматрало да је Маршалов план један од првих процеса европских интеграција. Последица плана је била и знатна "американизација привреде и технике" у Европи.

image