Свет

Процурили снимци открили шокантне размере корупције у Молдавији; "Земљом управљају САД и ЕУ"

Најновија открића указују на огромне стопе корупције у прозападној влади Маје Санду у Молдавији
Процурили снимци открили шокантне размере корупције у Молдавији; "Земљом управљају САД и ЕУ"www.globallookpress.com © Soeren Stache

Снимци високопозиционираних личности до којих је дошао портал "Грејзон" открили су колико је корупција свеприсутна у политици и привреди Молдавије, као и да они помажу западним инвеститорима да се обогате у замену за финансијску компензацију.

Сукоб између Русије и Украјине ставио је малу и сиромашну Молдавију на периферију сукоба глобалних размера. Прозападна влада председнице Маје Санду налази се у стању перманентне кризе од када је у фебруару 2022. године Русија започела своју војну операцију.

Председница, ипак, није поклекла под притисцима великог броја грађана који већ месецима протестују против њене владе, а то не би било могуће без безусловне подршке Запада, пише "Грејзон".

Спонзорство НАТО земаља настављено је и поред корупције индустријских размера у врху молдавских власти. Као што показују подаци са којима располаже тај портал, страна корупција у Молдавији активно је подржана од стране Брисела и Вашингтона.

"Грејзон" је дошао у посед снимака на којима се чује како политички и пословни лидери из те источноевропске земље отворено говоре о корупцији у тој земљи, али и о томе како помажу западним инвеститорима да се у њој обогате.

Један од снимака је настао када су пранкстери, који су се представили као амерички бизнисмени, контактирали молдавског политичара и адвоката Станислава Павловшчија, тражећи од њега помоћ у покушајима да остваре огроман принос на инвестицији од 50 милиона долара у Кишињеву.

Пранкстери су обични грађани који су контактирали "Грејзон" и који су желели да остану анонимни.

Павловшчи - некадашњи судија Европског суда за људска права и самопроглашени заштитник људских права - убрзо се отворио и рекао им да "добар адвокат" и добри контакти у Молдавији нису од користи, зато што је "стопа корупције изузетно висока". Он је рекао и да је држава практично колонија Брисела и Вашингтона.

"Молдавијом сада управља амерички амбасадор. Ви имате хиљаде саветника из ЕУ који раде у буквално сваком министарству у Молдавији. Тако да је, стриктно говорећи, Молдавија под контролом ЕУ", рекао је он.

На питање како је то могуће у држави са толико корупције, Павловшчи је рекао да све функционише "савршено", "бриљантно", као и да "сви воле новац".

Добро повезани инвеститор обећава "директан приступ" властима

Пранкстери су се брзо упознали са неколико личности које им могу помоћи да се брзо обогате. Међу њима је и Олег Чиубук, саветник шефа одбора за пољопривреду молдавског парламента Владимира Более. Он је рекао да је поред тога и "предузетник" чији су "главни задаци" спајање "инвеститора и пројект-менаџера".

Поред свог "школског друга" Более, који лично пише законе у вези са пољопривредном и прехрамбеном политиком земље, Чиубук је рекао и да је његов брат Александру директор државне телекомуникационе фирме "Молдтелеком".

Он је такође члан Партије акције и солидарности (ПАС) председнице Маје Санду, коју је описао као "велику породицу", повезану "директно са владом, парламентом и председницом". У пракси, таква динамика не одступа много од традиционалних мафијашких организација:

"Све колеге ми говоре, 'ти си савршен у спајању, у побезивању тачке А са тачком Б, и прављењу новца' ... Ми смо сви повезани. За свако питање које имате, ја ћу отићи до највише позициониране особе у том пољу. То је најбоља ствар, када имате већину у парламенту, све је могуће са том већином. Сва моћ се налази у њој, у 'породици'", рекао је он.

Чиубук је рекао и да је толико добар у постизању споразума да је био препоручен за место шефа молдавске инвестиционе агенције, али да је сама Маја Санду блокирала његово постављање, наводно зато што је сматрала да би он требало да ради у "мултимилионским инвестиционим фондовима" у приватној сфери који су "много занимљивији од мале државне агенције".

"Мени је веома лако да позовем инвеститоре у моју земљу зато што могу да им понудим стопроцентну политичку и безбедносну подршку", хвалио се он. "Наравно, пошто сам у тој структури, имам приступ свим информацијама и детаљима у вези са земљом, Требаће вам пет минута да сазнате све што вам треба", додао је молдавски политичар. 

Висока корупција у Молдавији очигледно није била препрека великом броју западних невладиних организација и развојних пројеката да дођу у ту земљу и отворено подрже председницу Санду.

Тако се, на пример, администраторска Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманта Пауер у децембру прошле године након састанка са Санду хвалила како је њега агенција за девет месеци Молдавији дала 320 милиона долара помоћи за "борбу против економских, енергетских, безбедносних и хуманитарних последице руског рата против Украјине".

Евидентно је да је Вашингтон заузео опуштен став када је у питању корупција у Молдавији, пише "Грејзон". Докле год западни бизнисмени праве профит, а држава заузима јасну антируску позицију, Американцима је лако да зажмуре на корупцију.

Иако истраживања јавног мњења показују да је Санду и даље најпопуларнија политичарка у земљи, чак 57 одсто Молдаваца каже да не верује ни једном политичару.

image