Русија

Песков: Молдавија убрзано плови ка русофобији

Портпарол Кремља прокоментарисао одлуку Кишињева да се руском председнику забрани улазак у Молдавију
Песков: Молдавија убрзано плови ка русофобијиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Руководство Молдавије убрзано иде ка русофобији, због чега веома жалимо, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући последњу одлуку Кишињева којом су власти Молдавије забраниле председнику Русије Владимиру Путину улазак на територију те земље. 

Ипак, Песков је нагласио да антируска расположења нису доминантна у том друштву, у којем, како је казао, има различитих мишљења, упркос томе што се власти веома труде да постану непријатељска држава за Москву.

"Сви видимо протесте, видимо огроман број оних који се не слажу са таквом политиком у земљи", објаснио је Песков данас за медије. 

Молдавија је, подсетимо, недавно саставила списак званичника из Русије, којима је забрањен улазак на њену територију, међутим, тамошње власти још нису обелоданиле сва имена. Бивши председник Русије Дмитриј Медведев данас је, такође, прокоментарисао ову одлуку, рекавши да Молдавије као државе више ни нема, те да руски званичници ни не планирају да је посете. 

У тој земљи сада се одвијају веома занимљиви процеси, казао је Песков. "Већ су уништили свој језик - више га не називају молдавским. Видимо да постоји тежња да Румунија Молдавију узме под своје окриље, видимо акције које су усмерене на свесно подривање свог сопственог суверенитета", објаснио је он.  

У исто време, како каже, чини се да у Кишињеву сматрају да ће пре ући у Европску унију уколико у земљи процвета русофобија. "Из неког разлога они изједначавају своје напоре који се тичу евроинтеграција са русофобијом. Они сматрају да то треба да буде апсолутни атрибут евроинтеграција - да се мрзи Русија и било шта што је проруски оријентисано".

Убрзо након данашњих изјава Пескова, Медведева и портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, молдавско Министарство спољних послова позвало је руског амбасадора на разговор.

О споразуму о житу: Лоша перспектива

Коментаришући прехрамбени споразум који претпоставља извоз руског и украјинског жита из три луке Црног мора, Песков је поручио да сматра да је перспектива тог споразума лоша, јер део постигнутих договора још није спроведен у дело, иако је Москва небројено пута истицала да се оне тачке споразума које се односе на руске прехрамбене производе још не испуњавају. 

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес у свом писму председнику Русије Владимиру Путину изнео је недавно низ аргумената по овом питању, али, како оцењује портпарол Кремља, ништа се није променило.

"У овом случају ништа се није променило. Заиста, председник је добио поруку од господина Гутереса, која је пренета преко (руског министра спољних послова Сергеја) Лаврова. У њој се прилично детаљно аргументује шта се све предузима како би се реализовао договор, али ништа се није променило". 

Због свега овога, светско тржиште трпи последице, додао је он.

image