Свет

Изабрана нова гувернерка молдавске покрајине Гагаузије: Жели да настави пријатељство са Русијом

Представница странке Шор изабрана је у недељу са 52 одсто гласова
Изабрана нова гувернерка молдавске покрајине Гагаузије: Жели да настави пријатељство са РусијомGetty © Andreea Campeanu

Скупштина молдавске аутономне покрајине Гагаузија, подржала је избор Јевгеније Гуцул за локалну гувернерку, која је поручила да намерава да побољша односе са Москвом, што је довело до сукоба са проевропском владом те земље.

Она је у недељу изабрана за лидерку јужне молдавске области Гагаузије са 52 одсто гласова. Скупштина је подржала тај резултат, преноси Еурактив.

Међутим, премијер Молдавије Дорин Речеан и други званичници наговестили су да ће централне власти покушати да пониште резултате на основу појединих неправилности.

"Полиција и тужиоци су јавно објавили неправилности уочене током гласања", рекао је он за молдавску Про ТВ.

Јевгенија Гуцул, нови башкан или гувернерка, жели "даље пријатељство" са Москвом. Она представља странку "Шор", која је месецима организовала протесте захтевајући оставку Маје Санду. 

Санду је прошлог месеца оптужила Русију за мешање у молдавска унутрашња питања и рекао да су многи кандидати на изборима у Гагаузији били руски агенти. Москва је одбацила те оптужбе.

"Ми смо проруска странка. Желимо даље пријатељство са Руском Федерацијом, пријатељство са другим земљама", рекла је Гуцул новинарима у регионалној престоници Комрат.

Молдавска влада види Гагаузију, која је претежно турски регион и који има више од 140.000 становника, као једну од две "политичке платформе бившег совјетског режима који може да дестабилизује унутрашњу политику земље".

Други је Придњестровље, које се налази на источној граници Молдавије са Украјином, које је блиско повезано са Москвом.

image