Свет

Украјински диверзанти упали у Белгород: Руси увели контратерористичке мере

Циљ напада био је, како тврди гувернер региона Вјачеслав Гладков, да се ублаже политичке последице пада упоришта Артјомовск у Донбасу, познатог као Бахмут, који су недавно, након вишемесечних крвавих борби, потпуно заузеле руске снаге
Украјински диверзанти упали у Белгород: Руси увели контратерористичке мереwww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Украјинска диверзантска група упала је у руску пограничну област Белгород, а московска војска и агенције за спровођење закона покушавају да одбију напад, потврдио је секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков.

Циљ напада био је, како он тврди, да се ублаже политичке последице пада упоришта Артјомовск у Донбасу, познатог као Бахмут, који су током викенда, након вишемесечних крвавих борби, потпуно заузеле руске снаге.

Песков је додао да руска војска, Национална гарда, агенти граничне патроле и Федерална служба безбедности (ФСБ) "предузимају све неопходне мере да униште непријатеља".

Гувернер региона Вјачеслав Гладков, појашњава да је у Белгородској области уведен режим контратерористичких мера, што подразумева низ поступака, од легитимисања појединаца, па све до обуставеделатности опасних индустрија и организација које користе експлозивне, радиоактивне, хемијски и биолошки опасне материје. 

Контратерористичке мере на снази су док се терористички напади не зауставе и не елиминише се опасност по становнике, њихову имовину и интересе.

О свему је обавештен и Владимир Путин.

"Министарство одбране, ФСБ и гранична служба су известили председника Руске Федерације односно врховног команданта о покушају пробоја украјинске диверзантске групе у Белгородску област. У току је рад на њиховом истискивању са руске територије и уништавању ове диверзантске групе. На лицу места има довољно снага и средстава", рекао је Песков.

Руска војска је направила замку за украјинске диверзанте у Белгородској области и дозволила им да оду у Грајворонски округ како би их тамо елиминисала, рекао је извор РТ на руском језику.

Према речима гувернера те области, у Грејворону је повређено осам особа.

ПВО систем је, како он сведочи, оборио и беспилотну летелицу.

"Према прелиминарним подацима, нема жртава. Последице на терену разјашњавају оперативне службе", написао је он на свом Телеграм каналу.

"Нема талаца, није најављена евакуација, сами мештани одлучују да оду. Операција је под контролом", рекао је извор.

Подаци о позивима и порукама са информацијама о евакуацији становника града Белгорода су лажни, саопштила је и регионална Главна управа Министарства за ванредне ситуације .

"Главна управа Министарства за ванредне ситуације Русије за Белгородску област не зове становнике Белгорода и не шаље поруке о евакуацији. Евакуација није најављена и не спроводи се", наводи се.

Гладков, међутим, наводи да је већина становништва пограничних села и окружног центра Грајворонског округа, напустила ту територију.

У међувремену, портпарол украјинске Управе за обавештајне послове Андреј Јусов потврдио је упад локалним медијима, али је инсистирао да операцију изводе искључиво руски грађани који се боре на страни Кијева – односно такозвана Легија "Слобода Русије" и руски добровољачки корпус (РДК).

Он тврди да је циљ напада да се територија "ослободи" од Москве и украјински цивили заштите стварањем "безбедносне траке".

Јутрос је град Грејворон неколико сати био мета минобацачке ватре из Украјине. Становницима Белгородске области послате су лажне поруке о евакуацији града Шебекина. Према речима Гладкова, реч је била о масовном информационом нападу који има за циљ да изазове панику међу цивилним становништвом.

Напад на област Белгород уследио је након сличног напада на брјанску област у Русији почетком марта.

Одговорност за операцију у којој су погинула два руска цивила, а рањен један дечак, преузео је Руски добровољачки корпус. 

Док су званичници у Кијеву негирали да су они организовали операцију, сами чланови РДК су изјавили да су украјинске власти "потписале", односно дале одобрење за напад.

image