Свет

Ледени односи Француске и Немачке: Макрону и Шолцу ништа не иде од руке

Француски председник и немачки канцелар припремају за сусрет у Паризу, а не могу да се договоре чак ни око одржавања конференције за новинаре
Ледени односи Француске и Немачке: Макрону и Шолцу ништа не иде од рукеwww.globallookpress.com © © Fabian Sommer/dpa

Односи француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца толико су ледени да лидери две највеће економске силе Европске уније сада не могу да се договоре ни да ли ће заједно изаћи пред новинаре.

Док се француски председник и немачки канцелар припремају за сусрет у Паризу, Берлин је најавио да ће се двојица лидера заједно појавити пред камерама после билатералног састанка. Међутим, синоћ је из Јелисејске палате стигло саопштење у ком се наводи да није планирана конференција за новинаре.

Ако до заједничке конференције не дође то ће, пише бриселски портал "Политико", бити жесток ударац за Шолца који у Париз долази са свитом новинара. Ускраћивање конференције за медије госту је политичка тактика изношења укора, као што је недавно учинио сам Шолц када је мађарски премијер Виктор Орбан посетио Берлин.

Конфузија око појављивања пред медијима је само последња у низу епизода које показују колико је дубок сукоб две ЕУ силе.

Претходних седмица, Шолц и Макрон су се сукобили око начина решавања енергетске кризе, одбране Европе и најбољег приступа Кини.

Прошле седмице, тензије су испливале на површину када је планирани самит влада Француске и Немачке одложен за јануар због неслагања око текста заједничке декларације.

Тензије су се виделе и на прошлонедељном самиту ЕУ у Бриселу.

Шолц и Макрон ће у Паризу имати "радни ручак" који је на брзину организован после одлагања самита влада и који ће политичари и званичници широм Европе помно пратити како би видели да ли ће два "тешкаша" ЕУ успети да се договоре.

Француски званичници се жале да их Берлин не третира као блиске партнере, да их нису обавестили о плану вредном 200 милијарди евра намењеном помоћи грађанима и привреди у јеку енергетске кризе.

Париз је недавно изнервирала и вест да Шолц планира да посети Пекинг наредне седмице где ће се срести са председником Сијем Ђинпингом. За јануар су заказане и консултације немачке и кинеске владе.

Јелисејска палата сматра да би било боље да Макрон и Шолц заједно посете Кину, као и да та посета не буде организована тако брзо по Сијевом добијању трећег мандата. Један неименовани француски званичник рекао је "Политику" да тако скора посета даје "легитимитет" Сијевом мандату.

Ту је и проблем одбране.

Потпредседник одбора за одбрану у француској скупштини Жан-Луј Тијерио каже да се Немачка све више фокусира на одбрану у источној Европи на рачун заједничких немачко-француских пројеката.

На пример, Берлин је потписао споразум са 13 чланица НАТО-а, од којих су многе на крилу северне и источне Европе, о заједничком стварању ваздушног и противракетног одбрамбеног штита — што је разљутило Француску.

"Тензије се сада погоршавају и то брзо. У последњих неколико месеци Немачка је одлучила да прекине рад на [француско-немачком] хеликоптеру 'Тигар', одустала је од заједничких морнаричких патрола... А противваздушни штита је смртни ударац [одбрамбеним односима]", рекао је он.

image