Свет

Европосланици: За ЕУ зелена агенда приоритетнија од грађана

Представници популиста тврде да план за смањење енергетске зависности Уније повећава међусобну зависност чланица
Европосланици: За ЕУ зелена агенда приоритетнија од грађанаGettyimages.ru © via www.imago-images.de/www.imago-images.de

Представници популиста у Европском парламенту Јоаким Кухс и Гунар Бек из партије "Алтернатива за Немачку", критиковали су план ЕУ да смањи зависност од руских енергената, јер на тај начин зеленој агенди даје приоритет у односу на потребе грађана.

Европска комисија сада отворено план смањења зависности, иначе именован као "РипауерЕУ" назива начином за "убрзавање зелене транзиције", па посланици кажу да план више није у складу са својом првобитном сврхом, јер у први план ставља бриселску зелену идеологију.

"Пројекат за климу се сада израђује из пакета хитне подршке за земље које највише зависе од руског гаса. 'РипауерЕУ' ће постати инструмент 'Зеленог договора ЕУ' јер неће промовисати улагања у нуклеарну енергију, нафту и одређене врсте гаса. А то је неопходно да би се затворио јаз у снабдевању енергијом настао после прекида са руским гасом", рекао је Бек.

Он је истакао и да тај план неће "промовисати енергетску независност ЕУ, већ повећава енергетску зависност између држава чланица".

"Нафта је експлицитно уклоњена из плана, a улагања у бушење нафте, на пример, у Северном мору су витална компонента енергетске независности ЕУ. Укратко, Парламент ребрендира 'РипауерЕУ' у анекс 'Зеленог договора' уместо да помаже земљама да убрзају своје раздвајање од руског гаса", рекао је он.

Кухс истиче да ће у оквиру пројекта бити потрошене милијарде пореза на подстицање бриселског пројекта-љубимца "Грин Дил" и то на начин који би грађанима Европе донео малу материјалну корист.

"Брисел преусмерава новац како би покушао да спасе своју неуспелу транзицију зелене енергије. Требало би да подржимо немачке нуклеарне електране и решимо недостатак енергије из угља. Финансирање хидрауличког фрактурисања у ЕУ би било јефтиније од увоза ЛНГ-а (природног течног гаса) и помогло би нам да постанемо независни од нестабилних светских тржишта", истиче Кухс.

Он се осврнуо и на издвајање три милијарде долара за успостављање "Европске банке водоника", рекавши да пројекат уопште није ефикасно коришћење средстава пореских обвезника прикупљених од грађана ЕУ који се тешко боре.

Пројекат под покровитељством председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен претходно је критикован као "очигледно лудило" и од стране шефа једне еколошке организације, преноси "Брејтбарт".

"Фон дер Лајен је у свом говору о стању Уније изнела смешну идеју о стварању банке водоника као дела 'РипауерЕУ'. Сада чак и званичници ЕУ признају да би ово било неконкурентно, али се упркос томе држе лудих идеја попут ове. На овај пројекат ће бити потрошено 3 милијарде евра, а грађани не знају како да плате рачуне", нагласио је Кухс.

image